Dostupni linkovi

Premijer Ukrajine podneo ostavku


Premijer Ukrajine Oleksij Hončaruk
Premijer Ukrajine Oleksij Hončaruk

Premijer Ukrajine Oleksij Hončaruk podneo je danas, 17. januara, ostavku, nakon objave audio snimaka u kojima je navodno kritikovao predsednika Volodimira Zelenskog, ali je na pitanje agencije Rojters sugerisao da postoji šansa da ostane na toj poziciji.

Iz kabineta predsednika Ukrajine saopšteno je da će razmotriti pismo ostavke premijera.

Spekulacije oko Hončarukove ostavke su se pojavile tokom sedmice, nakon što su snimci u kojima se pominje predsednikov manjak znanja u ekonomiji počeli da kruže u porukama, kako navodi Rojters, najverovatnije sa sastanka premijera, ministra finansija i zvaničnika Centralne banke Ukrajine u decembru.

Hončaruk je u petak izjavio da su snimci montirani od različitih delova izjava sa tog sastanka.

"Njihov sadržaj veštački stvara utisak da moj tim i ja ne poštujemo predsednika, koji je naš politički lider", rekao je Hončoruk na društvenim mrežama.

Nije pojasnio da li se njegov glas čuje u objavljenom snimku. Zvaničnici Centralne banke i ministar finansija su odbili da komentarišu snimak.

Na pitanje medija da li je spreman da napusti premijersku poziciju, Hončaruk je odgovorio: "Ne brzajte sa zaključcima" zbog čega, kako navodi Rojters, nije u potpunosti jasno da li zaista namerava da napusti poziciju predsednika Vlade Ukrajine.

Hončaruk, koji je imenovan za premijera u avgustu prošle godine, odbio je da kaže da li koristi ostavku kao test poverenja za predsednika Volodimira Zelenskog.

U objavi na društvenoj mreži Fejsbuk napisao je da je predsednik za njega primer otvorenosti i demokratije.

"Međutim, kako bih izbegao bilo kakve sumnje u vezi poštovanja i poverenja u predsednika, napisao sam pismo ostavke i predao mu ga, sa pravom da ga podnese parlamentu", pojasnio je.

Hončaruk je postavio ambiciozan plan reformi kada je izabran za premijera i obezbedio privremeni trogodišnji sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji se smatra ključnim za održavanje poverenja investitora i ekonomsku stabilnost zemlje.

XS
SM
MD
LG