Dostupni linkovi

Ukrajina poziva EU da sankcionišu Rusiju


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba razgovara s medijima prije sastanka sa ministrima vanjskih poslova Evropske unije u Briselu, 21. februara 2022.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u ponedjeljak je direktno pozvao Evropsku uniju da uvede hitne sankcije Rusiji umjesto da čeka invaziju.

Postoje "dobri i legitimni razlozi da se sada uvedu barem neke od sankcija", rekao je Kuleba novinarima u Briselu na sastanku sa svojim kolegama iz EU. Ministri vanjskih poslova EU okupili su se usljed tenzija zbog ruskog gomilanja hiljada vojnika na granici Ukrajine.

Kuleba je rekao da je važno da je EU pokazala da "hoda" umjesto da čeka rusku invaziju na Ukrajinu.

Situacija na granici zapravo predstavlja napad, rekao je novinarima litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis, pozivajući blok da sada razmotri uvođenje sankcija umjesto da ih ostavi u pripravnosti u slučaju invazije.

„Mislim da smo veoma fokusirani [na] samo stvarnu invaziju. Ali šteta se već dešava”, rekao je on.

Slično tome, rumunski ministar vanjskih poslova Bogdan Aurescu rekao je da bi EU trebala razmotriti djelimično otkrivanje paketa sankcija koji je trenutno na stolu kako bi se odvratila invazija.

EU je samo nagovijestila "masovne posljedice i veliku cijenu" ako Rusija napadne Ukrajinu. Blok se suzdržao od objavljivanja paketa.

“Sankcije su reakcija, kazna. Ne možete to učiniti unaprijed”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. “Uvijek smo govorili da će EU reagovati proporcionalno na svaki čin agresije."

Također je ispravno držati sadržaj paketa sankcija u tajnosti, rekao je on.

Ipak, nešto kasnije je ustrijski kancelar Karl Nehammer izjavio da paket sankcija koje je pripremila Evropska unija uključuje mjere vezane za gasovod Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku.

"Certifikacija (naftovoda) bi tada bila zaustavljena (ako bi Rusija izvršila invaziju). Nema sumnje u to. To dakle znači da je Sjeverni tok 2 dio sankcija", rekao je Nehammer na konferenciji za novinare.

Naftovod je izgrađen, ali još nije u funkciji jer čeka odobrenje njemačkog i EU regulatora

Osim toga, ministri vanjskih poslova EU dali su zeleno svjetlo za paket kredita od 1,2 milijarde eura (1,4 milijarde dolara) za pomoć Ukrajini u narednih 12 mjeseci, objavio je blok u saopštenje za javnost.

"Trenutne geopolitičke tenzije imaju štetan uticaj na ekonomsku i finansijsku stabilnost Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ministri vanjskih poslova EU također su pozdravili najavu francuskog samita između američkog predsjednika Joea Bidena i Putina na kojem bi se razgovaralo o sukobu u Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući separatističke snage u regijama Donjeck i Lugansk na istoku te zemlje.

Zapadne zemlje strahuju od invazije, koju Rusija negira.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG