Dostupni linkovi

Kremlj navodi da još nema konkretnih planova za samit Bidena i Putina


Satelitski snimak prikazuje šatore i artiljeriju na poligonu Opuk, na Krimu, 15. februara 2022.

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da je prerano da se organizacije samit ruskog lidera Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, nakon što je Pariz najavio mogućnost sastanka kako bi se smirile tenzije oko Ukrajine.

"Preuranjeno je govoriti o bilo kakvim konkretnim planovima za organizovanje bilo kakve vrste samita", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Kremlj navodi da Putin i Biden mogu dogovoriti poziv ili sastanak u bilo kojem trenutku, ali još nema konkretnih planova za samit.

Tenzije oko Ukrajine rastu, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ali su diplomatski kontakti aktivni. On je rekao da će se Putin uskoro obratiti na posebnoj sjednici ruskog vijeća sigurnosti.

Peskov je to izjavio nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da su Putin i Biden u principu pristali na samit o ukrajinskoj krizi.

Ukrajina je pozdravila mogućnost samita, ali ništa se ne može riješiti bez uključivanja Kijeva, rekao je u ponedjeljak najviši ukrajinski sigurnosni dužnosnik.

„Niko ne može da riješi naše pitanje bez nas“, rekao je Oleksiy Danilov na brifingu. "Sve bi trebalo da se desi uz naše učešće."

Samit Biden-Putin

Naime, francusko Predsjedništvo ranije je saopćilo da su američki i ruski predsjednik načelno pristali na samit o Ukrajini na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine.

Pregovori koje je predložila Francuska održat će se samo ako Rusija ne izvrši invaziju na svog susjeda, saopštila je Bijela kuća.

Sastanak bi mogao ponuditi moguće diplomatsko rješenje za jednu od najvećih sigurnosnih kriza u Evropi u posljednjih nekoliko decenija.

Američki zvaničnici kažu da obavještajci ocjenjuju da je Rusija spremna pokrenuti vojnu operaciju, što Moskva poriče.

Prijedlog je objavilo francusko Predsjedništvo nakon dva telefonska razgovora između predsjednika Macrona i Putina, koji su trajali ukupno skoro tri sata.

Drugi, 15-minutni razgovor Macrona i Bidena vodio se rano ujutro 21. februara.

Macronov ured saopštio je da će se o detaljima mogućeg samita razgovarati tokom sastanka američkog državnog sekretara Antonija Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova24. februara.

U saopštenju koje je potvrdilo prijedlog, Bijela kuća je takođe rekla da Rusija izgleda "nastavlja pripreme za sveobuhvatni napad na Ukrajinu vrlo brzo", te da je SAD spreman nametnuti "brze i teške posljedice" ako se to dogodi.

Peskov je dodao i da su izvještaji američkih medija da je Rusija sastavila spisak Ukrajinaca koje treba zarobiti ili ubiti nakon invazije "apsolutna laž".

On je opisao kao "vrlo neobično" upozorenje američke ambasade Amerikancima u Rusiji da bi trebali pripremiti planove za napuštanje zemlje ako bude potrebno.

Bidenova administracija procjenjuje da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući separatističke snage u regijama Donjeck i Lugansk na istoku te zemlje.

Američka kompanija Maxar saopštila je da novi satelitski snimci pokazuju višestruka nova raspoređivanja oklopne opreme i trupa iz ruskih garnizona u blizini granice sa Ukrajinom, što ukazuje na povećanu vojnu spremnost.

Putin se složio da je potrebno "dati prioritet diplomatskom rješenju" za krizu, navodi francusko Predsjedništvo. Rečeno je da će biti obavljen "intenzivan rad" kako bi se omogućio sastanak "u narednih nekoliko sati" sa ciljem prekida vatre.

Kremlj je izvijestio da je Putin okrivio ukrajinsku vojsku za eskalaciju tenzija. Ukrajina odbacuje ove navode, rekavši da je Moskva uključena u kampanju provokacija koja ima za cilj stvaranje izgovora za intervenciju.

Međutim, francusko Predsjedništvo je saopštilo da su se oba lidera složila da nastave pregovore u Normandijskom formatu, grupe oformljene 2014. godine u cilju rješavanja sukoba na istoku Ukrajine koja uključuje Rusiju, Ukrajinu, Francusku i Njemačku.

Izvor: Reuters, BBC, AFP
XS
SM
MD
LG