Dostupni linkovi

Suđenje Juliji Timošenko vodi Ukrajinu u ćorsokak


Julija Timišenko u sudnici, 2011.
Julija Timišenko u sudnici, 2011.
Autor: Irena Chalupa, priredila Mirjana Rakela

Barack Obama, Angela Merkel, Herman von Rompuy, Jose Manuel Barroso, Vladimir Putin, Hillary Clinton, Catherine Ashton, Aleksandar Kwasnievski, Carld Bildt. To su tek neki od svjetskih političara koji su s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem razgovarali o suđenju bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

Tokom nedavnog samita Istočno partnerstvo u Warshawi, Janukovič je „dobio po prstima“ zbog suđenja Timošenkovoj, pa čak nije ni bio na zajedničkom ručku svih članica. Odletio je prije kraja samita kući.

Zapad od početka suđenja Juliji Timošenko 24. juna izražava svoju zabrinutost, jer je očito da se radi o političkom suđenju protiv jedne od perjanica opozicije u Ukrajini.

EU je jasno stavila do znanja aktualnom predsjedniku da bi Sporazum o slobodnoj trgovini mogao biti ugrožen. Čini se da su sva upozorenja pala u vodu. Janukovič odgovara u stilu kojim se služe političari u zemljama tranzicije - sudstvo je neovisno. Naravno, problem ne bi postojao kada bi to bilo i istina.

„Lov“ na Timošenko počeo je početkom godine. Protiv nje je pokrenuto 12 krivičnih slučajeva. Aktualna optužnica je tereti za zloupotrebu položaja kada je kao premijerka 2009., potpisala sporazum o uvozu plina iz Rusije. Navodno je sporazum bio štetan po Kijev, a sadašnja vlada to i pokušava dokazati novim pregovorima s Moskvom.

Timošenko negira da je učinila išta što bi bilo nezakonito.

Suđenje za oponiranje

Naravno, Janukovičeva primjedba o neovisnosti sudstva se može razumijeti, no samo u slučaju da je Julija Timošenko uistinu počinila kriminalno djelo. Njoj se međutim sudi za politiku koju je provodila kao premijerka i zato što je oponent Janukoviču već godinama.

Ukrajina je od proglašenja nezavisnosti 1991., četiri puta birala predsjednika. No, ovo je prvi put u novijoj ukrajinskoj povijesti da se pobjednik osvećuje onome tko je izgubio izbore, kao što to radi Janukovič prema Juliji Timošenko. To je ozbiljan presedan.

Ukrajina: Timošenko ostaje u pritvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Uostalom, Janukovič neće biti doživotni predsjednik. Što bi naslijednika moglo spriječiti da pokrene sličan proces protiv Janukoviča. Ukrajinu bi to odvelo u dugogodišnji politički rat, a posljedica bi mogla biti izostanak nužnih ekonomskih reformi.

Izgleda da je gotovo nemoguće pronaći izlaz iz ovog političkog i zakonskog kaosa. Teško da bi sud mogo proglasiti Timošenko nevinom, ukoliko ne dobije jasno i direktno naredjenje s vrha. Ukoliko je se proglasi krivom i pošalje u zatvor, Janukovičeva reputacija kao autoritarnog predsjednika biti će dodatno učvršćena.

Istina, mogao bi sačuvati obraz uspije li mu kroz parlament provući zakon koji bi dekriminalizirao određene ekonomske aktivnosti. To bi značilo da se ukida član zakona po kojem se sudi bivšoj ukrajinskoj premijerki.

Tužilaštvo je zatražilo devet godina zatvora za Juliju Timošenko, jer je navodno Ukrajina izgubila oko 190 milijuna dolara zbog sporazuma koji je potpisala s Putinom. Drugi tvrde da je je suma još viša.

Timošenko, nekada poslovna žena, biznis je napustila početkom devedesetih radi politike. Bila je zamijenica premijera, zastupnica u parlamentu, lider opozicije i u prošlom mandatu premijerka.

Njeni govori tokom Narandžaste revolucije uzdigli su je do političke zvijezde. Za većinu građana Ukrajine ona je simbol uspješnosti i poltičarka koja se bori za svoja obećanja.

Suđenje je odgođeno do 11. oktobra kada se i očekuje presuda.
XS
SM
MD
LG