Dostupni linkovi

Do 300.000 tona žitarica u uništenim skladištima, kaže ukrajinski ministar


Utovar žita u regionu Černihiva

Do 300.000 tona žitarica je možda bilo u skladištima za koja Kijev kaže da su uništena ruskim granatiranjem prošlog vikenda, izjavio je u subotu, 11. juna zamenik ministra poljoprivrede Taras Visocki.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Visocki je rekao da su, prema zapisima, na početku rata 24. februara skladišta na jednom od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu u crnomorskoj luci Nikolajev držala 250.000-300.000 tona žitarica, uglavnom pšenice i kukuruza, prenosi agencija Rojters.

Ukrajina je prethodno optužila Rusiju za krađu žita sa teritorija koje je okupirala od pokretanja, kako naziva, specijalne vojne operacije u februaru. Rat preti da izazove ozbiljnu nestašicu hrane jer Rusija i Ukrajina prodaju oko 29 odsto svetskog izvoza pšenice.

Prošle nedelje ukrajinska ambasada u Bejrutu saopštila je da je Rusija poslala svom savezniku Siriji oko 100.000 tona ukradene pšenice, opisujući te pošiljke kao "kriminalnu aktivnost".

Rusija i Ukrajina su u ćorsokaku oko izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.

Rusija je zauzela velike delove ukrajinske obale, blokirajući izvoz poljoprivrednih proizvoda i povećavajući cenu žita. Moskva za prehrambenu krizu krivi sankcije koje ograničavaju i njen izvoz žitarica.

XS
SM
MD
LG