Dostupni linkovi

Zelenski poručio da sa pravim oružjem Ukrajina može odbiti napade na istoku


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, 1. februar 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, 1. februar 2023.

Ukrajinske snage nastavit će borbu da zadrže istočni grad Bakhmut, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u petak, 3. februara, osvrćući se na upozorenja o predstojećoj ofanzivi ruskih snaga.

"Nitko neće dati Bakhmut. Borit ćemo se koliko god možemo. Bakhmut smatramo svojom utvrdom", rekao je Zelenski, prenoseći poruku o gradu koji je bio žarišna tačka višemjesečne ruske bitke u Donjecku, na istoku Ukrajine.

Istaknuo je da bi cilj evropskih sankcija trebao biti da spriječe Rusiju da obnovi svoju vojnu sposobnost.

"Ukoliko se opskrba oružjem ubrza, posebno onim dugog dometa, ne samo da nećemo napustiti Bakhmut, nego ćemo početi uklanjati okupatore", rekao je.

Komentar Zelenskog dolaze nakon izvještaja američkih medija u kojima se navodi da su Sjedinjene Države savjetovale Ukrajinu da se povuče iz Bakhmuta.

Zelenski je rekao da ukrajinske snage "imaju šanse" odbiti prijeteću ofanzivu, ukoliko budu opskrbljene pravim zapadnim oružjem.

Kijev je nastavio tražiti snažnije moderno oružje, uključujući borbene avione F-16, i nakon obećanja od zapadnih saveznika da će poslati tenkove.

Moskva tvrdi da ruske snage okružuju Bakhmut iz nekoliko smjerova i bore se za preuzimanje kontrole nad cestom koja služi za snabdijevanje ukrajinske vojske.

Evropska unija je 3. februara objavila da pojačava vojnu obuku za Ukrajinu, podižući je s planiranih 15.000 na 30.000 vojnika.

Lideri Estonije, Latvije i Litve sastali su se 3. februara u Rigi, pozivajući da se ubrza isporuka oružja Ukrajini. Upozoreno je da bi nadolazeći mjeseci mogli biti odlučujući u ukrajinskom ratu.

Estonska premijerka Kaja Kallas poručila je da isporuka oružja od ukrajinskih saveznika ne bi trebala stići prekasno.

"Važno je da vidimo rezultate što prije moguće. Pomoć Ukrajini ne smije kasniti i ne smije biti rascjepkana", rekao je Kallas.

Navela je da se Rusija priprema za napad velikih razmjera i da je Ukrajini neophodna pomoć da mu se suprotstavi.

Ukrajinska vojska saopćila je 3. februara da ruske trupe ne usporavaju prodor u nekoliko područja u istočnoj regiji Donjeck, unatoč velikim gubicima.

Ruski napadi bili su koncentrirani uglavnom na Lyman, Bakhmut, Avdiyivka i Novopavlivka, izvijestila je ukrajinska vojska. Kako je rečeno, u napadu na civilne i infrastrukturne ciljeve bilo je žrtava, te je pričinjena materijalna šteta.

Uz izvještavanje Reutersa, dpa i AFP

XS
SM
MD
LG