Dostupni linkovi

Kako bi borbeni avioni F-16 pomogli Ukrajini u ratu protiv Rusije?


Ukrajina prvo mora uvjeriti zapad da joj da neke F-16 avione, ali je u ponedjeljak, 30. januara, Joe Biden, američki predsjednik, rekao kategorično - 'ne', barem za sada.
Ukrajina prvo mora uvjeriti zapad da joj da neke F-16 avione, ali je u ponedjeljak, 30. januara, Joe Biden, američki predsjednik, rekao kategorično - 'ne', barem za sada.

Ukrajina je na početku rata imala male zračne snage, sastavljene od mlaznjaka po sovjetskim standardima. Tačnije, 120 borbeno sposobnih aviona prema navodima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

Broj aviona se smanjio kako je rat traje, ali stručnjaci kažu da Ukrajina ipak zadržava ograničene kapacitete svoje vojne avijacija. Što je, s obzirom na broj ruskih aviona i njihove kapacitete protuzračne odbrane, izuzetno.

Ali kako vrijeme odmiče, ukrajinske zračne snage će morati da se popune sa F-16 avionima. Zašto ?

Kakav je F-16?

F-16 Fighting Falcon je laki borbeni avion koji je prvobitno dizajniran još 70-ih godina prošlog vijeka. Prvi put je upotrijebljen 1979. godine, a američke zračne snage su ga uveliko koristile u oba rata u Iraku i u Afganistanu.

Riječ je o borbenom avionu koji može da se kreće dvostruko brže od zvuka, postao je jedan od najpopularnijih vojnih aviona svih vremena i dalje je u širokoj upotrebi u svijetu.

SAD-a su F-16 napravile u konzorcijumu sa Belgijom, Danskom, Holandijom i Norveškom.

Danas ga je, međutim, zamijenio F-35, ali ga i dalje proizvodi za prodaju u saveznoj državi Južnoa Karolina.

To je zato što je jeftiniji, košta nekoliko desetina miliona dolara, i zato što SAD ne daju uvijek izvoznu dozvolu za modernije mlaznjake. Lockheed Martin, američki proizvođač, kaže da je u upotrebi više od 3.000 F-16 u 25 zemalja.

Ukrajina želi F-16, ali…

Nije nikakva tajna da ukrajinski zvaničnici u proteklom periodu sve jače lobiraju (najviše kod SAD-a) za borbene avione F-16, tvrdeći da su im hitno potrebni za odbranu od ruskih raketnih napada bespilotnim letjelicama, prenosi CNN.

Ali američki i saveznički zvaničnici na taj pritisak nailaze sa skepticizmom koji kažu da bi avioni bili nepraktični, kako zbog toga što je za njihovo rukovanje potrebna znatna obuka, tako i zato što Rusija ima opsežne protivvazdušne sisteme koji bi ih lako mogli oboriti.

Više je zbunjujuće za američke zvaničnike zašto je Ukrajina napravila takvu javnu predstavu tražeći F-16, kada se rijetko spominju na vrhu ukrajinske liste želja za oružjem.

Na ukrajinske zahtjeve za F-16 avionima (za sada) pozitivni odgovori ne stižu ni iz evropskih zemalja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte izjavili su u ponedjeljak (30. januar) da, iako "u principu ništa nije zabranjeno", ni Holandija ni Francuska nisu primile zvanične zahtjeve Ukrajine da pošalju borbene avione, piše The Guardian.

Evropske zemlje koje imaju F-16 i druge tipove borbenih aviona u svom inventaru ne izgledaju kao spremne da ih sada prebace Ukrajini. Činilo se da je njemački kancelar Olaf Scholz to u potpunosti isključio prošle sedmice.

"Neće biti isporuka borbenih aviona Ukrajini", rekao je on. "Ovo je vrlo rano stavljeno do znanja, uključujući i od američkog predsjednika."

Zanimljiva karakteristika rata u Ukrajini bila je njegova relativno ograničena upotreba vazdušnih snaga. Ruska protivvazdušna odbrana se smatra efikasnom, dok Moskva nije bila voljna da rizikuje svoje vazdušne snage izvan linije fronta, jer i ona želi da svede gubitke na minimum.

Bivši general američkog ratnog vazduhoplovstva Filip Bridlav opisao je vazdušnu situaciju kao "međusobno poricanje" između Ukrajine i Rusije.

Kijev se, uprkos rizicima, nada da bi se eskadrile brzih mlaznjaka mogle koristiti za podršku proboju, ili barem pomoći u otupljivanju masovnog ruskog napada koji se predviđa.

Ukrajina prvo mora uvjeriti Zapad da joj neki broj F-16 aviona, ali je u ponedjeljak, 30. januara, Joe Biden, američki predsjednik, rekao kategorično - ne, barem za sada.

To čini izglede za brzo snabdjevanje borbenim avionima malo vjerovatnim, ali su se mišljenja ranije promijenila u odnosu na drugo naoružanje, kao što su tenkovi, i nije jasno da li se o toj temi raspravljalo u američkom sistemu.

SAD imaju kontrolu nad ponovnim izvozom aviona, i nijedna nacija neće poželjeti da ide van koraka s Washingtonom, s obzirom na zabrinutost oko moguće ruske odmazde.

Mogu li F-16 napraviti razliku na bojnom polju?

Prvo pitanje je koliko bi Ukrajina mogla nabaviti aviona F-16. Zračne snage zemlje hrabro su zatražile 200, broj koji čak i velikodušni Zapad možda neće biti voljan da pruži u prvom slučaju, navodi The Guardian.

Justin Bronk, avioanalitičar iz istraživačkog centra Rusi, upozorio je da snaga ruske protuzračne odbrane znači da je tradicionalnu blisku zračnu podršku – bombardovanje neprijateljskih položaja – teško postići jer su avioni primorani da lete nisko kako bi izbjegli otkrivanje.

Kao rezultat toga, njihove prednosti u pogledu oružja i radara mogu biti samo povećane.

On navodi da bi zapadni borbeni avioni sa suprotstavljenim oružjem ponudili Ukrajini poboljšanu sposobnost uništavanja fiksnih ruskih ciljeva u blizini linija fronta sa sigurnije udaljenosti.

Oleksij Reznikov, ministar odbrane Ukrajine nabavku F-16 aviona opisao je kao prioritet, Kijev je jednim dijelom uvjeren da može osigurati ove nove sisteme naoružanja, tačnije borbene avione američke proizvodnje.

"Ono što je nemoguće danas, apsolutno je moguće sutra. Doći će (F-16) prije ili kasnije", naveo je ukrajinski ministar odbrane.

Reznikov je spomenuo i HIMARS raketni sistem i Abrams tenkove, koje je prije skoro godinu dana u Ukrajini niko nije mogao ni zamisliti.

Do sada se ukrajinska upornost isplatila, ne samo u osiguravanju njemačkih i američkih teških tenkova, već su u decembru, nakon višemjesečnog pritiska Ukrajinaca, SAD su konačno pristale da pošalju bateriju protivvazdušne odbrane Patriot, sistem koji su i SAD nekada smatrale izazovan za prenos i rad.

Šta ako Ukrajina dobije F-16?

Ukratko rečeno, nepraktičnost je problem.

Američki i evropski zvaničnici slično su rekli za CNN, odnosno javno su rekli da su borbeni avioni F-16 nepraktični, i napominju da Ukrajina nije provodila mnogo vazdušnih misija sa borbenim avionima koje već ima zbog opasnosti koju predstavljaju ruski protivvazdušni sistemi.

Drugi problem, upravljanje F-16 avionom je posao za iskusne pilote.

Ukrajinski piloti bi morali proći obuku i biti za to vrijeme van ratnih aktivnosti u Ukrajini. Plan Ukrajine je da obuči 50 pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

Velika Britanija vjeruje da su ovi borbeni avioni "izuzetno sofisticirani i da im trebaju mjeseci da nauče kako letjeti", rekao je portparol britanske vlade novinarima 1. februara. "S obzirom na to, vjerujemo da nije praktično slati te avione u Ukrajinu."

Na početku rata, SAD su vjerovale da bi snabdijevanje Ukrajine novim borbenim avionima riskiralo eskalaciju između NATO-a i Rusije.

Prošlog marta, Poljska je bila spremna da prebaci svoje borbene avione MiG-29 u Ukrajinu sve dok se SAD slože da nadoknade Varšavi isporukom F-16. Međutim, SAD su se na kraju odlučile protiv tog plana, smatrajući ga previše provokativnim.

Američka pozicija se od tada promijenila, rekli su zvaničnici, a zabrinutost oko F-16 sada je manje vezana za eskalaciju, a više za logističke izazove, rekli su zvaničnici.

Iako Pentagon nije eksplicitno isključio slanje F-16 u Ukrajinu, zvaničnici to smatraju dugoročnim prijedlogom, koji se vjerovatno mjeri godinama umjesto mjesecima.

Bilo kako bilo, Urajinci, barem prema zvaničnim izjavama, izgledaju nepokolebljivo u namjerama da u svoj vojni arsenal uvrste i borbene avione F-16.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao da su Ukrajini potrebni borbeni avioni "prije svega", zajedno sa raketama dugog dometa.

"Naši partneri su svjesni koja vrsta oružja nam je potrebna - prije svega borbeni avioni i rakete dugog dometa koje mogu pogoditi ciljeve udaljene do 300 km", rekao je on na brifingu. Kuleba tvrdi da F-16 "nije oružje eskalacije, već oružje odbrane i odvraćanja agresora".

Rekao je još da aktivno pregovaraju da otključaju sva rješenja, te da je diplomatskom koru Ukrajine u ključnim prijestolnicama naložio da nabavka ovih aviona bude prioritet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG