Dostupni linkovi

Požar, eksplozije i napad dronom u ruskim regijama u blizini Ukrajine


Ruske željeznice su navele da je eksplozija u noći sa 2. na 3. maj dovela do iskakanja lokomotive i 20 teretnih vagona.
Ruske željeznice su navele da je eksplozija u noći sa 2. na 3. maj dovela do iskakanja lokomotive i 20 teretnih vagona.

Požar, eksplozije na željeznici i napad dronom na vojni aerodrom zabilježeni su u dvije ruske regije u blizini Ukrajine, Krasnodaru i Brjansku.

Guverner Krasnodarskog kraja Veniamin Kondratiev izjavio je 3. maja da se u selu Volna u blizini lučkog grada Taman tokom noći zapalio veliki rezervoar nafte.

Državne novinske agencije citirale su zvaničnike hitne pomoći koji su kazali da je požar izazvao dron.

Nije jasno kome dron pripada.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Lokalni zvaničnici rekli su da je požar "najvišeg stepena složenosti".

Guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz izjavio je 3. maja da je eksplozivna naprava oštetila dio željezničke pruge tokom noći.

Kompanija Ruske željeznice saopštila je da je eksplozija dovela do iskakanja lokomotive i 20 teretnih vagona.

Drugi izvještaji, pak, prenose da su tri eksplozije pogodile željeznicu, uzrokujući ogromno curenje hemikalija iz cisterne koja je iskočila iz šina.

Bogomaz je prije dva dana rekao da je još jedna eksplozivna naprava oštetila dio željezničke pruge, što je izazvalo iskliznuće voza koji je prevozio i naftne derivate.

U drugim izvještajima u Rusiji od 3. maja navodi se da je dron udario na vojni aerodrom u regiji Brjansk, oštetivši transportni avion An-124 Ruslan.

Još nema zvanične potvrde o napadu dronom .

U međuvremenu, daleko od ukrajinske granice, u sjeverozapadnom regionu Lenjingrada, mediji su 3. maja izvijestili o požaru na aerodromu u okrugu Lomonosov.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije javilo je da je požar izazvan "zapaljenim gumama", dodajući da je požar ugašen.

Guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko rekao je 1. maja da je eksplozija uništila električni stub u okrugu Gačino.

Otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, na ruskoj teritoriji su se dogodile višestruke eksplozije, napadi dronovima i požari.

Ukrajinski zvaničnici obično ne komentarišu ovakve situacije.

XS
SM
MD
LG