Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da zapadno oružje čini razliku, ali da joj je potrebno više


Američki mobilni raketni sistemi (HIMARS) u Ukrajini

Zapadne pošiljke visokopreciznog oružja pomaže Ukrajini da uspori rusku invaziju, ali količine nisu dovoljne i vojnicima je potrebno vreme da se prilagode njegovoj upotrebi, rekao je u petak visoki ukrajinski bezbednosni zvaničnik.

Kijev je krajem prošlog meseca saopštio da je dobio veoma mobilne raketne sisteme (HIMARS) proizvedene u SAD, te da je zahvaljujući ostvario uspehe na bojnom polju kao što su uništavanje ruskih skladišta i komandnih mesta, te izbacivanje ruskih trupa sa strateškog Zmijskog ostrva u Crnom moru.

"Kada su stigli, ruska ratna mašina je odmah mogla da oseti njen efekat," rekao je Rojtersu Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. "Ono što su oni (Rusi) hteli da urade za tri dana, sada im treba nedelja i po ili dve," dodao je Danilov.

Ali dobijanje veće zapadne vojne pomoći je od vitalnog značaja za Ukrajinu jer se sprema za odbranu od ruskog napada na istočni region Donjecka.

Prošle nedelje Moskva je iskoristila svoju brojčanu nadmoć u artiljeriji da preuzme kontrolu nad susednim regionom Luganjska.

Bitka za Lugansk, koju su neki komandanti uporedili sa sporim, upornim borbama u Prvom svetskom ratu, razotkrila je nedostatak municije u Kijevu za artiljeriju iz sovjetskog doba, kažu vojni analitičari, povećavajući značaj zapadnih pošiljki.

"Problem je što nam je trenutno ostalo mnogo sovjetskog naoružanja, koje koristi granate kalibra 122 mm i 152 mm. Nema ih mnogo u svetu, tako da prolazimo kroz tranziciju na NATO kalibar 155 mm," rekao je Danilov .

Govoreći u svojoj dobro čuvanoj kancelariji u Kijevu, Danilov, koji je i sam iz oblasti Luganjska, kazao je da je Rusija mogla biti odgovorna za napade na skladišta municije iz sovjetskog doba koji su se desili u Ukrajini u godinama koje su dovele do invazije 24. februara.

"Bilo je situacija da su naša skladišta uništena. Naravno, ovo je mogla biti Rusija. Mi smo za njih meta broj jedan," rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je zauzimanje Donbasa koji obuhvata oblasti Luganska i Donjecka kao ključni ratni cilj.

Upitan da li bi Zapad mogao da pokuša da natera Ukrajinu da pristane na prekid vatre sa Rusijom ako Moskva uspe da zauzme ostatak Donbasa, Danilov je rekao da se nada da će Zapad ostati ujedinjen u podršci Kijevu.

"Ako dođe do kraha tog jedinstva, može doći do drugačije situacije," istakao je Danilov dodajući da bi u svakom slučaju svaki sporazum sa Moskvom morao da ima podršku ukrajinskog naroda.

Iako je hvalio zapadnu vojnu pomoć, on je priznao da je vojnicima potrebno vreme da nauče kako da koriste oružje.

"Ovo je proces — ne možete samo da uzmete oružje i znate kako da ga upotrebite za pola sata," naveo je Danilov.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG