Dostupni linkovi

SAD najavile novi paket oružja za Ukrajinu


Ukrajinska vojska puca iz američke haubice M777 u blizini linije fronta u oblasti Donjeck, 6. juna 2022.
Ukrajinska vojska puca iz američke haubice M777 u blizini linije fronta u oblasti Donjeck, 6. juna 2022.

Pentagon je u petak najavio slanje 820 miliona dolara vrijedno ododatno oružje i municiju za Ukrajinu.

Paket uključuje nove raketne sisteme zemlja-vazduh i radare protiv artiljerije kao odgovor na veliko oslanjanje Rusije na udare dugog dometa.

Rusija je proteklih dana lansirala desetine projektila širom Ukrajine i držala ukrajinske snage pod neprekidnom vatrom ponekad satima. Lideri Ukrajine javno su pozvali zapadne saveznike da brzo pošalju više municije i naprednih sistema koji će im pomoći da smanje jaz u opremi i ljudstvu.

Četrnaesti paket naoružanja za ukrajinske snage uključuje dva sistema protivvazdušne odbrane, poznata kao NASAMS, norveškog proizvođača, koji se koristi za zaštitu zračnog prostora oko Bijele kuće i Kapitola u Washingtonu.

Radi se o raketnim sistemima zemlja-vazduh kratkog i srednjeg dometa.

Lanseri na daljinsko upravljanje treba da pomognu ukrajinskim snagama u odbrani od krstarećih projektila.

Paket također uključuje više municije za precizne raketne bacače Himars koje su SAD počele da isporučuju u junu, do 150.000 metaka artiljerijske municije kalibra 155 mm i četiri dodatna radara protiv artiljerije.

"Sjedinjene Države nastavljaju da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini pružile kapacitete za ispunjavanje zahtjeva na bojnom polju", naveo je sekretar za štampu Ministarstva odbrane SAD Todd Breasseale u izjavi.

S novim paketom oružja, koji se oslanja na zalihe američke vojske, vrijednost ukupnih izdvajanja za Ukrajinu iz SAD dostigla je 6,9 milijardi dolara od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Izvor: AFP, AP

XS
SM
MD
LG