Dostupni linkovi

Ukrajinski vojnici mesecima bez pauze u borbama


Ukrajinski vojnik u gradu Izjumu koji je u septembru oslobođen od ruskih snaga.
Ukrajinski vojnik u gradu Izjumu koji je u septembru oslobođen od ruskih snaga.

Pišu: Oleksij Vinohradov i Mihajlo Štekel

Vojna lekarka Hana bila je u sastavu mehanizovane pešadijske brigade stacionirane u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine kada je Moskva pokrenula invaziju 24. februara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Naša jedinica je provela 27 dana bez rotacije u jednom naselju", rekla je ona za ukrajinski servis RSE-a. "Naši gubici su bili veliki tokom ovog borbenog zadatka. Dovedeno je pojačanje, ali sama jedinica nikada nije povučena".

Bio je to početak višemesečnog i napornog borbenog angažovanja kojem se još ne nazire pauza. Nakon što je napustila prvo naselje u Luganskoj oblasti, jedinica je premeštena u drugo, takođe na liniji fronta.

"Tamo smo bili s još dve jedinice 21 dan", priseća se Hana. "Potom je naša povučena, ali je nedelju dana kasnije upućena na treći zadatak u oblasti gde je neprijatelj bio u ofanzivi. Pokušali su da nas opkole i naša jedinica je poslednja izašla iz obruča, pokrivajući povlačenje ostalih."

Jedinica je konačno povučena iz borbi sredinom avgusta, rekla je ona. Ali pre nego što je istekao taj mesec, opet je bila u borbenoj zoni. Hana je mogla da provede neko vreme kod kuće sa sinom, ali ne zahvaljujući rotaciji, već zato što je prvo bila ranjena, a potom se razbolela.

"Momci koji služe sa mnom nisu bili kod kuće više od godinu dana", rekla je Hana. Kao i svi pripadnici ukrajinske vojske u ovoj priči, Hanino prezime nije objavljeno u skladu s vojnim propisima.

Psiholozi se bore da pomognu Ukrajincima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Tokom skoro 250 dana ruske invazije, ukrajinska vojska je ostvarila iznenađujuće uspehe na bojnom polju, a posebno poslednjeg meseca. Vojni stručnjaci se u velikoj meri slažu da su visok moral i motivacija ukrajinskih trupa ključ tih uspeha.

Ipak, kako se intenzivne borbe nastavljaju bez ikakvih naznaka popuštanja, Kijev se sve više suočava s psihološkim problemima vojnika koji tako dugo učestvuju u borbama bez odmora, dok nastavlja da koristi svoje najiskusnije borce.

'Uhvatila ih hrabrost'

"Rotacije na frontu su izuzetno teško pitanje", rekao je Volodimir, pripadnik jedinice teritorijalne odbrane – nacionalne mreže dobrovoljačkih snaga – koji je rekao da lično nije učestvovao u borbama.

"S jedne strane, borci se umaraju i imaju pravo na odmor", rekao je on. "S druge strane, oni imaju borbeno iskustvo i mnoge od njih je, da se tako izrazim, 'uhvatila hrabrost', koja može da nestane zajedno s motivacijom da se vrate na front posle makar i kratkog odmora".

Pavlo Horbenko, psiholog u centru za mentalno zdravlje Kijevsko-mogiljanskoj akademiji u prestonici, rekao je da se problem mora rešiti sada kada je jasno da rat neće biti sprint, već "više kao maraton".

"Za trku na duge staze, morate da izračunate svoju snagu na drugačiji način", rekao je on.

"Ako jedinica dugo ostane na liniji fronta, onda se njena borbena sposobnost postepeno smanjuje", rekao je Horbenko. Mnogo zavisi od uslova borbenog zadatka, dodao je on, ali istraživanja pokazuju da se "borbena sposobnost može održati oko 40 dana".

"Čak i ako je motivacija prilično jaka, fiziološka sposobnost odlučivanja će se smanjiti zbog umora od borbe", rekao je on.

Dobro organizovane rotacije mogu poboljšati vojnu efikasnost smanjenjem oslanjanja na relativno mali broj osoba pod velikim stresom, bez obzira na to koliko su dobro motivisani, kažu stručnjaci. Vremenom, rotacije takođe povećavaju broj iskusnih boraca.

'Još smo ovde'

Olena služi u jedinici teritorijalne odbrane u Harkivskoj oblasti od 12. aprila.

"Nakon što smo proveli 90 dana ovde, svi su očekivali rotaciju", rekla je ona. "Već je bilo najavljeno da ćemo se vratiti kući i da će na naše mesto doći druga jedinica. Ali, mi smo još ovde."

"Rečeno nam je da se oporavimo u Harkivu a zatim smo poslati na nov položaj", dodala je Olena.

Artem je vojnik čija jedinica učestvuje u tekućoj ukrajinskoj kontraofanzivi, i kaže da su priče o povlačenju iskusnih vojnika iz borbi sada "prilično čudne".

"Rat je u toku, a propisi ne predviđaju rotacije", rekao je on. "U toku je ofanzivna faza i oni koji su trenutno na defanzivnim pozicijama treba da izdrže i sačekaju na svoj deo u ofanzivi".

Psiholog Horbenko je dodao da vojnici koji uspeju da se vrate kući često imaju problema s mentalnim zdravljem koje treba rešiti.

"Zahtevi za pomoć pominju stvari poput nemogućnosti opuštanja, depresije, stalne anksioznosti, pogoršanje odnosa s okolinom, čudne i zastrašujuće reakcije kao što su drhtavica ", rekao je Horbenko.

U tim stvarima je pomoć moguća, dodao je on, rekavši da zajednice mogu pomoći osnivanjem centara za dijagnostiku i upravljanje stresom.

"Mnogi pripadnici vojske jednostavno ne znaju kome da se obrate", naglasio je on.

Advokat i aktivista za ljudska prava Roman Lihačov rekao je da trenutno ne postoji zakon o rotaaciji trupa. Za sada je sve u rukama vojnih komandanata. Tehnički, vojnicima je pod određenim okolnostima dozvoljeno da traže porodično odsustvo, ali komandanti često odbijaju takve zahteve.

"Vrhovnoj radi je podnet nacrt zakona prema kojem vojnicima mora biti odobreno 10 dana odsustva da se odmore i vide rodbinu", rekao je Lihačov.

On je dodao da su se "mnogi vojnici" obratili za pomoć njegovoj organizaciji, pošto nisu videli svoje porodice jer su bili angažovani i pre nego što je počela invazija Moskve u februaru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG