Dostupni linkovi

Plaćenička grupa Vagner pokušava da zatvorenicima popuni redove u Ukrajini


Čovek koji liči na Jevgenija Prigožina, bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, u zatvoru regrutuju ljude za plaćeničku Vagner grupu.

Suočena s manjkom vojnika za rat u Ukrajini, Rusija je preko plaćenićke grupe Vagner pribegla regrutovanju osuđenika po zatvorima.

Kampanju izgleda da predvodi sam Jevgenij Prigožin, blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina koji odbija da proglasi masovnu mobilizaciju, pišu svetski mediji.

Putinov kuvar na novom zadatku

Kako bi rešila problem manjka ruskih vojnika za rat u Ukrajini, Vagner grupa izgleda daje ponudu za koju se nada da osuđeni kriminalci neće moći da je odbiju – kartu za izlazak iz zatvora, ističe Vašington post (The Washington Post).

"Posle šest meseci dobijate pomilovanje i ne postoji mogućnost da se vratite u zatvor", čuje se na video snimku koji je postao viralan.

Reči izgovara čovek u smeđoj uniformi obraćajući se okupljenim ruskim zatvorenicima koji su stajali ispod postera na kome piše "Izaberi život".

Video snimak se pojavio prošle nedelje na ruskim Telegram kanalima, ukazuje Vašington post i dodaje da je čovek u uniformi izgleda Jevgenij Prigožin, milijarder s nadimkom "Putinov kuvar" koji je takođe poznat kao finansijer privatne vojne kompanije Vagner.

Vagner igra sve važniju, ali i javnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, s obzirom na odbijanje Putina da naloži mobilizaciju na nacionalnom nivou u strahu da bi takav potez bio politički toksičan dok insistira da Rusija sprovodi ograničenu "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini", navodi list i ukazuje da stručnjaci kažu da su napori Vagnera deo "mobilizacije u senci"

Manjak pojačanja je izgleda bio jedan od razloga zašto ruske trupe nisu bile spremne za ukrajinsku kontraofanzivu koja je proterala okupatore iz većeg dela severoistočne oblasti Harkiva, ocenjuje Vašington post i ističe da je uspešna kampanja Ukrajine samo povećala nevolje Moskve, dok neki analitičari kažu da Rusija više nije sposobna za ofanzivne operacije, već da može samo da brani teritoriju koju kontroliše.

Ruska organizacija za ljudska prava koja pomaže osuđenicima Gulagu net u martu je prvi put od zatvorenika saznala za aktivnosti Vagnera u regrutovanju po zatvorima.

Šef Gulagu neta Vladimir Osečkin rekao je za Vašington post prošlog meseca da su ti napori tada bili ograničeni, pošto je Vagner u zatvorima za bivše policajce tražio ljude s borbenim iskustvom. "Ta kampanja je propala pošto nisu uspeli da regrutuju puno njih", dodao je on.

Posle usporavanja napredovanja ruskih snaga nakon početnih dobitaka proletos, napori da se pronađu novi regruti su dodatno dobili na značaju. Osečkin je rekao da je njegova organizacija obaveštena da je od jula Vagner u masovnoj kampanji regrutovanja u običnim zatvorima.

Organizacije za pomoć ljudima u ruskim zatvorima izrazile su zabrinutost što se zatvorenici mame da se pridruže potencijalno samoubilačkoj misiji bez zakonskih garancija, kao i zabrinutost zbog oslobađanja potencijalno nasilnih kriminalaca koji služe višedecenijske kazne za ubistva ili teške napade.

"Pored toga što je to nemoralno i veoma opasno, to takođe znači da u Rusiji više ne postoji koncept 'zločina'; obrisali su noge o pravosudni sistem", napisala je na Fejsbuku (Facebook) šefica organizacije Rusija iza rešetaka Olga Romanova.

'Verovatno ste čuli za ime'

Priznanje Prigožina, biznismena i bliskog Putinovog saradnika koji se retko viđa u javnosti, da je povezan s Vagnerom je značajno, pošto je više puta negirao vezu s tom privatnom vojnom kompanijom, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

"Ja sam predstavnik privatne vojne kompanije, verovatno ste čuli za njeno ime, zove se Vagner", kaže zatvorenicima čovek za kojeg stručnjaci za prepoznavanje lica kažu da postoji velika verovatnoća da je Prigožin.

Zatvorenici moraju da imaju između 22 i 50 godina da bi se uključili u borbe, kaže čovek na snimku, dodajući da su mogući izuzeci: pristanak rođaka ako je zatvorenik mlađi ili prolaženje osnovnog testa fizičke spremnosti ako je stariji.

Svako ko se pridruži Vagneru i potom pobegne biće smatran dezerterom i streljan, kaže on. Upotreba alkohola i droga nije dozvoljena tokom službe, kao ni seksualni kontakt s "lokalnim ženama, florom, faunom ili muškarcima", kaže čovek, navodeći da zatvorenici koji su osuđeni zbog droga ili seksualnog zlostavljanja mogu biti podvrgnuti dodatnom ispitivanju.

"Veoma pazimo kad je reč o osuđenima za seksualne zločine. Ali, shvatamo da se greške dešavaju", rekao je on.

Iako se od ranije znalo da Vagner regrutuje ljude iz ruskih zatvora, čini se da je ovo prvi put da je proces regrutacije snimljen kamerom, navodi Njujork tajms, ukazujući da se ne zna kada je govor snimljen, ali da spominjanje bitke s početka juna sugeriše da je snimak napravljen u poslednja tri meseca.

Pomoću vizuelnih tragova na snimku, Njujork tajms i drugi mediji su ustanovili da je snimak napravljen u kaznenoj koloniji u gradu Joškar Ola, u republici Marij El, na oko 650 kilometara istočno od Moskve. Iako je nejasno da li je snimak tajno ili planirano napravljen, i, ako jeste, po čijem nalogu, stručnjaci koji proučavaju Vagnera kažu da je video možda snimljen kako bi se istakao profil te grupe.

Video ukazuje na nove tragove o tome kako je Rusija već koristila zatvorenike koje je Vagner regrutovao za borbu u Ukrajini, ukazuje Njujork tajms. Čovek na snimku kaže da je 40 regruta iz kaznene kolonije u Sankt Peterburgu 1. juna učestvovalo u zauzimanju elektrane Vuhlehirsk na istoku Ukrajine. "Od trojice mrtvih, jedan je imao 52 godine", kaže čovek. "Odležao je 30 godina zatvora. Umro je kao heroj."

Olga Romanova iz organizacije Rusija iza rešetaka kaže da je od ruskih osuđenika koji su se od sredine jula prijavili za učešće u ratu u Ukrajini, početkom septembra bilo živo samo 10 odsto njih.

Osuđenici i iz drugih ruskih kaznenih kolonija rekli su za Rusiju iza rešetaka da je čovek koji liči na Prigožina takođe bio kod njih i spominjao planove za regrutovanje 20.000 do 50.000 zatvorenika.

O čemu bi Prigožin sanjao da je u zatvoru?

Posle pojave snimka na kojem se vidi kako regrutuje ljude u zatvoru, šef ruskih plaćenika branio je ideju o slanju zatvorenika da se bore u ratu u Ukrajini, navodi BBC.

Prigožin je u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama istakao da bi on, da je u zatvoru, "sanjao" da se pridruži Vagneru kako bi "platio dug domovini". A onima koji ne žele da se bore kao plaćenici ili zatvorenici poručio je: "Ili privatne vojne kompanije i zatvorenici ili vaša deca – sami odlučite".

U Prigožinovoj izjavi ipak nije spomenut video iz zatvora.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije navelo je da regrutovanje zatvorenika ukazuje da je Rusija suočena s "kritičnim" manjkom borbenih pešadijskih trupa.

Ruski zakon, kako ukazuje britanski javni servis, ne dozvoljava da zatvorenici budu oslobođeni u zamenu za vojnu ili plaćeničku službu, iako je Prigožin u video snimku rekao da se "niko ne vraća iza rešetaka" ako služi u Vagneru.

"Ako odslužite šest meseci, slobodni ste", rekao je on, ali i upozorio: "Ako stignete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, mi ćemo vas pogubiti".

'Vagner trpi velike gubitke u Ukrajini'

Visoki američki odbrambeni zvaničnik rekao je 19. septembra da Vagner pokušava da regrutuje više od 1.500 osuđenika za rat u Ukrajini, ali da mnogi odbijaju da se pridruže, navodi Rojters (Reuters).

"Naše informacije pokazuju da Vagner trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno, što ne iznenađuje, među mladim i neiskusnim borcima", rekao je zvaničnik novinarima, govoreći pod uslovom da ne bude imenovan.

Evropska unija je uvela sankcije Vagner grupi, optužujući je za tajne operacije u ime Kremlja.

Putin je rekao je da ta grupa ne predstavlja rusku državu, ali da privatne vojne kompanije imaju pravo da rade bilo gde u svetu sve dok ne krše ruski zakon.

Grupe za ljudska prava i ukrajinska vlada optužuju pripadnike Vagner grupe za ratne zločine u Siriji i na istoku Ukrajine od 2014. godine.

Britanska vojna obaveštajna služba je u julu saopštila da je Rusija koristila Vagner da ojača svoje frontove u sukobu u Ukrajini. Pentagon je u avgustu saopštio da je od početka invazije na Ukrajinu između 70.000 i 80.000 pripadnika ruskih snaga ubijeno ili ranjeno.

S druge strane, ukazuje Rojters, Ukrajina je 19. septembra dodatno napredovala u oslobađanju teritorija na istoku u oblastima koje je Rusija napustila, otvarajući put za potencijalni napad na okupacione snage u regionu Donbasa.

Ko su 'Vagnerovi' ljudi?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG