Dostupni linkovi

Hakovane internet stranice ukrajinske vlade, Kijev otvorio istragu


"Kao rezultat masovnog hakerskog napada, sajtovi Ministarstva spoljnih poslova i niza drugih vladinih agencija privremeno ne rade", napisao je u petak na Fejsbuku portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.
"Kao rezultat masovnog hakerskog napada, sajtovi Ministarstva spoljnih poslova i niza drugih vladinih agencija privremeno ne rade", napisao je u petak na Fejsbuku portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Masovni sajber napad, sa porukom upozorenja Ukrajincima da se "plaše i očekuju najgore", pogodio je internet stranice Vlade Ukrajine u četvrtak uveče (13. januar). Neki od vladinih veb servisa nisu dostupni ni u petak ujutro (14. januar), a Kijev je otvorio istragu o napadu.

"Kao rezultat masovnog hakerskog napada, sajtovi Ministarstva spoljnih poslova i niza drugih vladinih agencija privremeno ne rade. Naši stručnjaci već rade na obnavljanju rada IT sistema", napisao je u petak na Fejsbuku portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je Rojtersu da je prerano da se kaže ko bi mogao da stoji iza napada, ali je rekao da je Rusija stajala iza sličnih napada u prošlosti.

"Prerano je za izvođenje zaključaka, ali postoji duga evidencija o ruskim (sajber) napadima na Ukrajinu u prošlosti", rekao je on.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev Rojtersa za komentar. Rusija je ranije negirala da stoji iza sajber napada na Ukrajinu.

Šta je pisalo u poruci hakera?

Sajber napad, koji je, između ostalih, pogodio ministarstvo spoljnih poslova, kabinet ministara i savet za bezbednost i odbranu, dolazi u trenutku kada Kijev i njegovi saveznici upozoravaju na mogućnost ruske vojne ofanzive na Ukrajinu.

AFP prenosi da je na sajtu ministarstva spoljnih poslova ranije u petak bila prikazana poruka na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku - poruka Ukrajincima da su "njihovi lični podaci izbrisani" i da su "sve informacije o njima postale javne", uz upozorenje da se "plaše i očekuju najgore".

Ukrajinske bezbednosne službe saopštile su 14. januara da nisu procureli lični podaci.

"Sadržaj sajtova nije promenjen i prema preliminarnim informacijama nije bilo curenja ličnih podataka", navodi se u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine.

Borelj: EU mobiliše resurse za pomoć Ukrajini

Evropska unija mobiliše sve svoje resurse da pomogne Ukrajini nakon sajber napada, izjavio je u petak visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je najavio hitan sastanak političkog i bezbednosnog komiteta EU i sajber jedinica, na kojem će se razgovarati o pomoći Ukrajini.

"Nažalost, znali smo da bi to moglo da se desi", rekao je Borelj novinarima na sastanku ministara spoljnih poslova EU u gradu Brestu na zapadu Francuske.

"Teško je reći (ko stoji iza napada). Ne mogu nikoga da krivim jer nemam dokaza, ali možemo da zamislimo", rekao je šef evropske diplomatije.

Ranije optužbe za ruske napade

U oktobru 2020. Sjedinjene Države su optužile šest Rusa za izvođenje sajber napada na internet infrastrukturu Ukrajine, kao i sajtova za izbore u Francuskoj 2017. i Zimskih olimpijskih igara 2018.

U to vreme, Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da su njih šestorica sadašnji ili bivši članovi GRU - ruske vojne obaveštajne službe. Takođe su bili optuženi za sajber napad pod nazivom "NotPetia", koji je zarazio računare preduzeća širom sveta, uzrokujući skoro milijardu dolara u gubicima.

XS
SM
MD
LG