Dostupni linkovi

Ukrajinska aviokompanija tužila Iran zbog obaranja putničkog aviona


Ruševine ukrajinskog putničkog aviona koji se srušio nakon poletanja sa iranskog aerodroma Imam Homeini, na periferiji Teherana, 8. januar 2020.
Ruševine ukrajinskog putničkog aviona koji se srušio nakon poletanja sa iranskog aerodroma Imam Homeini, na periferiji Teherana, 8. januar 2020.

Ukrajinska aviokompanija (UIA) podnela je tužbu protiv Irana zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020. godine u kojem je poginulo 176 ljudi.

Tužba, u koju je uvid imao iranski servis Radija Slobodna Evropa - Radio Farda, podneta sudu u Ontariju, u januaru 2022. godine.

U tužbi se kao optuženi navode Iran i Korpus Islamske revolucionarne garde (IRGC) i zahteva se odšteta od Irana.

Avion "Ukraine International Airlinesa" srušio se ubrzo nakon poletanja iz Teherana 8. januara 2020, i poginulo je svih 176 putinka.

Većina žrtava bili su Iranci i Kanađani, uključujući i osobe koje su imale dvojno državljanstvo. Poginuli su i građani ili stanovnici Avganistana, Britanije, Ukrajine i Švedske.

Nekoliko dana nakon zvaničnih demantija, Iran je priznao da je jedinica Korpusa Islamske revolucionarne garde (IRGC) nehotice oborila avion ispalivši dve rakete usred pojačanih tenzija sa Sjedinjenim Državama.

Iranska protivvazdušna odbrana bila je u to vreme u stanju pripravnosti nakon što je Iran ispalio balističke rakete na dve iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, u znak odmazde za ubistvo visokog iranskog komandanta Kasema Sulejmanija u napadu američke bespilotne letelice u Bagdadu pet dana ranije.

Teheran, koji je bio pod međunarodnim kritikama zbog obmanjujućih izjava i ometanja nezavisnih istraga, saopštio je da je zamenio letelicu za američki projektil.

U konačnom izveštaju Iranske organizacije civilnog vazduhoplovstva u martu 2021. zaključeno je da je operator avion "pogrešno identifikovao" i ispalio projektile bez odobrenja komandanta.

Međutim, službeni kanadski izveštaj o tragediji objavljen u junu navodi da su iranske civilne i vojne vlasti "potpuno odgovorne" za obaranje aviona, iako nisu našli dokaze da su iranski zvaničnici "naredili obaranje ili da je bilo s predumišljajem".

Iranska vlada je u decembru 2020. izdvojila 150.000 dolara za obeštećenje porodici svakog putnika, ali su neke porodice odbile novac.

XS
SM
MD
LG