Dostupni linkovi

Obnova snabdevanja strujom u Ukrajini, Makron optužio Rusiju za 'ratne zločine'


Kijev, 23. novembar 2022.
Kijev, 23. novembar 2022.

Snabdevanje električnom energijom i vodom u ukrajinskim gradovima, uključujući prestonicu, obnovljeno je 24. novembra, dan nakon još jednog razornog ruskog raketnog udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, što je izazvalo najveće poremećaje u Kijevu od početka rata pre devet meseci.

"Inženjeri i stručnjaci radili su celu noć" na obnavljanju snabdevanja strujom i vodom, napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

On je rekao da je oko 70 odsto Kijeva u ranim jutarnjim satima i dalje ostalo bez struje.

Ali, ona je obnovljena u većem delu grada za nekoliko sati nakon što su tri nuklearne elektrane koje su još uvek pod kontrolom Ukrajine ponovo priključene na električnu mrežu, što je pomoglo da se olakšaju problemi sa snabdevanjem.

Snabdevanje vodom je ujutru obnovljeno u oko pola Kijeva na levoj obali reke Dnjepar, dodao je Kličko.

Ruska vojska je ispalila 67 krstarećih projektila i 10 dronova tokom napada 23. novembra na Kijeve, uglavnom ciljajući energetsku infrastrukturu i nanoseći dodatnu štetu već oštećenoj električnoj mreži u Ukrajini.

To je dodatno otežalo položaj građana jer je temperatura preko noći pala ispod nula stepeni Celzijusa u gradu koji je prije rata imao 2,8 miliona stanovnika.

Neprekidni napadi Rusije na energetsku infrastrukturu podstakli su ukrajinske vlasti da otvore ono što nazivaju "tačkama nepobedivosti" — zagrejanim i prostorima napajanim sturjom gde bi ljudi mogli da odu po topli obrok, dopune svoje uređaje i povežu na internet.

Napori da se obnove snabdevanje strujom, grejanjem i vodom poremećeno poslednjim raketnim udarima u toku su i drugde u Ukrajini.

Snabdevanje električnom energijom je uspostavljeno i u Kirovogradskoj, Vinickoj i Sumskoj oblasti, saopštili su zvaničnici.

U Poltavskoj oblasti struja vraćena u domove u kojima živi 15.500 ljudi, te za 1.500 pravnih lica, rekao je guverner Dmitro Lunjin. On je dodao da je nastavljeno snabdevanje vodom u nekoliko delova grada Poltave, a četiri kotlarnice su počele da greju bolnice.

U Dnjepropetrovskoj oblasti, struja je obnovljena za do 50 odsto potrošača, rekao je guverner Valentin Rezničenko. Ali, dodao je da je "situacija sa energijom komplikovana".

Rusija pokreće razorne udare na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu pošto su njene snage pretrpele neuspehe na bojnom polju u invaziji koju je počela 24. februara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) "zločin protiv čovečnosti" koji je, kako je naveo, počinila Rusija gađajući ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Ukrajinski rudari spaseni nakon ruskih udara

Skoro 3.000 rudara spašeno je u Ukrajini nakon što su zbog nestanka struje izazvane ruskim udarima na energetsku infrastrukturu zemlje preko noći ostali zarobljeni pod zemljom.

Spasilački napori na rudnicima u centralnom Dnjepropetrovskom regionu završeni su jutros, 24. novembra, u ranim jutarnjim satima, rekao je u Telegramu Oleksandar Vilkul, načelnik gradske vojne uprave Krivog Roga.

Regionalni šef Valentin Rezničenko rekao je da su "spasilačke ekipe uspele da izvuku skoro 3.000 rudara na površinu". Bila je "napeta" noć u Dnjepropetrovsku, dodao je on.

Rezničenko je rekao da je u polovini domaćinstava u regionu ponovo uspostavljeno snabdevanje strujom, ali da će se "nastaviti isključenja kako bi se smanjilo opterećenje električne mreže".

Makron: Ratni zločini neće proći nekažnjeno

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je ruske napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i rekao da ta dela "ne mogu ostati nekažnjena".

"Ukrajina je pretrpela masovno granatiranje što je ostavilo veliki deo zemlje bez vode i struje. Udari na civilnu infrastrukturu su ratni zločini i ne mogu proći nekažnjeno", napisao je Makron na Tviteru.

U seriji ruskih vazdušnih udara na Ukrajinu u sredu, 23. novembra, uništeni su ključni objekti, uključujući energetsku infrastrukturu, stambene jedinice i porodilište u bolnici, gde je ubijeno novorođenče. To je izazvalo i nestanak struje širom Moldavije.

Francuska planira da sledećeg meseca u Parizu održi donatorsku konferenciju u znak podrške Ukrajini i njenom jugozapadnom susedu, rekao je Makron.

"S obzirom da se približava zima, mobilisaćemo međunarodnu podršku Ukrajini 13. decembra da pomognemo toj zemlji da ostane otporna i omogućimo joj pristup energiji. Nećemo zaboraviti Moldaviju, koja je takođe bila pogođena nestankom vode i struje", napisao je Makron na Tviteru.

XS
SM
MD
LG