Dostupni linkovi

Zelenski traži od Vijeća sigurnosti UN da zaustavi ruske napade na infrastrukturu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, novembar 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) "zločin protiv čovječnosti" koji je kako je naveo, počinila Rusija gađajući ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

"Sa temperaturama ispod nule, nekoliko miliona ljudi bez snabdijevanja energijom, bez grijanja i bez vode, riječ je očigledno o zločinu protiv čovječnosti", rekao je Zelenski tokom kratkog obraćanja Vijeći sigurnosti putem video linka.

Zelenski je osudio "formulu terora koju su nametnule oružane snage Moskve".

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica "ne može biti talac međunarodnog teroriste".

"Ubistvo civila, uništavanje civilne infrastrukture su terorističke akcije. Ukrajina nastavlja da zahtjeva odlučan odgovor međunarodne zajednice na ove zločine", napisao je ukrajinski predsjednik prethodno na Twitteru pozivajući na hitan sastanak 15 članica Vijeća sigurnsoti UN.

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da ruski predsjednik Vladimir Putin "jasno koristi zimu kao oružje kako bi nanio golemu patnju ukrajinskom narodu".

"Ruski predsjednik pokušat će zamrznuti zemlju do pokornosti", dodala je.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja odbacio je, kako je naveo, "nepromišljene prijetnje i ultimatume" Ukrajine i njenih pristaša na Zapadu.

Nebenzja je rekao da su štetu ukrajinskoj infrastrukturi uzrokovale rakete ispaljene iz sistema protuzračne odbrane koje su se srušile na civilna područja i pozvao Zapad da prestane isporučivati Ukrajini projektile.

Ranije, 23. novembra, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da bi Rusija trebala biti priznata kao "teroristička država u cijelom svijetu" nakon masovnog raketnog napada.

Više od dvije trećine ukrajinske prijestolnice i dalje je bez struje u četvrtak ujutro, 24. novembra, a dio stanovnika nije imao ni tekuću vodu, dan nakon što su ruski raketni udari izazvali najveće nestanke u Kijevu za devet meseci rata.

Prijestolnica je bila jedna od glavnih meta najnovijeg vala napada na energetske objekte koji su prekinuli struju u mnogim regionima, prenosi agencija Reuters.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG