Dostupni linkovi

Ukrajinsko pismo o srpskim plaćenicima stiglo u NATO


Bratislav Živković, pripadnik "Četničkog pokreta" u Srbiji, snimljen na Krimu, 13. marta 2014.
Bratislav Živković, pripadnik "Četničkog pokreta" u Srbiji, snimljen na Krimu, 13. marta 2014.

Pismo ukrajinske delegacije o srpskim plaćenicima koji se bore na strani proruskih separatista u Donbasu stiglo je u sredu u Parlamentarnu skupštinu NATO, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz ovog tela Alijanse.

“Pismo je poslato predsedniku Parlamentarne skupštine NATO. On će direktno odgovoriti predsedavajućoj ukrajinske delegacije”, stoji u pisanom odgovoru iz kancelarije portparolke Parlamentarne skupštine NATO Roberte Kalorio.

Na naše pitanje, na koji način Skupština NATO može da reaguje u slučaju srpskih plaćenika u Ukrajini, rečeno nam je da će ovo telo Severnoatlantske alijanse kao i do sada nastaviti da podržava Ukrajinu.

“Parlamentarna skupština NATO je dosledno podržavala Ukrajinu u njenoj borbi da povrati teritorijalni integritet, pa će odgovor Skupštine svakako biti dosledan toj poziciji”, navodi se u odgovoru portparolke Parlamentarne skupštine NATO.

Dragan Šormaz, šef stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini NATO, kaže za Radio Slobodna Evropa da će delegacija Srbijeimati odgovor na ukrajinsku inicijativu.

"Kada budemo imali tekst te inicijative, reagovaćemo na nju kada dođe vreme", kaže Šormaz.

Uz podsećanje da je u Srbiji 2015. godine donela zakon o kažnjavanju državljana koji odlaze na strana ratišta, Šormaz dodaje da će svi ljudi koji su otišli na strana ratišta po povratku u Srbiju biti procesuiran.

“Ko god iz Srbije učestvuje kao strani borac u nekom sukobu, on se smatra kriminalcem. Ima predviđenih kazni za to i on će biti osuđen. Tako da, ne vidim uopšte to kao neku temu. Ne znam šta bi Ukrajina time dobila. Ukrajina sigurno neće ići na svom putu ka NATO ili ka Evropskoj uniji preko leđa Srbije”, kaže Šormaz.

U Srbiji dužnik, u Ukrajini plaćenik
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Parlamentarna skupština NATO je kao institucija nezavisna u odnosu na samu Alijansu. Ona predstavlja neformalnu vezu između nacionalnih parlamenata i Severnoatlantskog pakta. Čine je parlamentarci iz zemalja članica NATO, kao i partnerskih država, među kojima je Srbija.

Podsetimo, predsedavajuća stalne delegacije Ukrajine pri Parlamentarnoj skupštini NATO Irina Friz najavila je da Ukrajina priprema obraćanje pred ovom institucijom zbog učešća srpskih plaćenika, snajperista, u sukobu u Donbasu.

Friz, koja je poslanica partije ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i članica Parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, je na svom Facebook profilu napisala da je uverena da će akcije plaćenika iz Srbije naići na "odgovarajuću osudu međunarodne zajednice".

Vlade Radulović, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, očekuje da će Parlamentarna skupština NATO raspravljati o ukrajinskoj inicijativi na proleće ili najkasnije na jesen, kada se održava godišnja skupština.

Poslednji korak, dodaje Radulović, mogao bi biti donošenje izveštaja Palamentarne skupštine NATO o ovoj temi, a za očekivati je i da će srpska delegacija predložiti amandmane na predlog tog dokumenta.

„Ne treba očekivati da će se ovakva inicijativa Ukrajine odbaciti u apsolutnoj meri, pre svega zbog toga što NATO – i to ne samo zemlje članice, već i pojedine partnerske zemlje – otvoreno podržavaju Ukrajinu u borbi koju vode protiv ruske agresije na svoju zemlju. Verovatno će se gledati da se nađe neki kompromis.“

U novembru su ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin i ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič razgovarali o pitanju srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine.

Ukrajina je tada izrazila i zabrinutost zbog, kako je saopšteno, ilegalnih kontakata predstavnika Srbije sa okupiranim Krimom.

To je dovelo do zategnutosti u odnosima Srbije i Ukrajine, a ambasador Srbije u Ukrajini je bio pozvan u Beograd na konsultacije.

Ukrajinski ambasador u Beogradu je krajem novembra izjavio da 14 meseci čeka na prijem kod ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, da je u odnosima Srbije i Ukrajine dugo sve bilo u redu, ali da je Srbija zatim glasala "protiv Ukrajine", odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu, i poručio da njegov stav da "Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu" ostaje isti.

Usledio je odgovor šefa diplomatije Srbije, koji je rekao da ni srpski ambasador u Ukrajini Rade Bulatović čeka na prijem kod ukrajinskog ministra spoljnih poslova „48 meseci“, te da je izostala podrška Ukrajine Srbiji u međunarodnim institucjiama kada je reč o Kosovu.

Najnovija inicijativa Ukrajine ne ide u prilog otopljavanju odnosa sa Srbijom, smatra Vlade Radulović.

“Bojim se da ova inicijativa ne dolazi u dobrom trenutku, jer imamo opaske sa strane našeg Ministarstva spoljnih poslova da naše diplomate u Kijevu imaju takođe problem sa prijemom kod njihovih resornih ministara i vlasti. Sa druge strane, bojim se da je i Srbija olako prešpla preko pitanja angažovanja naših boraca koji se po društvenim mrežama hvale da učestvuju na ukrajinskom ratištu. Tako da ovo nije dobra slika”, smatra Vlade Radulović, iz Atlantskog saveta Srbije.

Prema navodima ukrajinskog ambasadora u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča, službe bezbednosti Ukrajine su obavestile nadležne službe u Srbiji da na istoku Ukrajine, na ruskoj strani, ratuje oko 300 plaćenika državljana Srbije, međutim, od nadležnih u Beogradu nisu dobili nikakav odgovor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG