Dostupni linkovi

U Srbiji više od 1.000 izbeglica iz Ukrajine, 12 u prihvatnom centru u Vranju


Antiratni protest u Beogradu u znak podrške Ukrajini, 6. mart 2022.
Antiratni protest u Beogradu u znak podrške Ukrajini, 6. mart 2022.

U ovom trenutku u Srbiji se nalazi nešto više od 1.000 izbeglica iz Ukrajine, a dvanaestoro žena i dece koji su izbegli iz te zemlje se nalazi u prihvatnom centru u Vranju, rečeno je 11. marta za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS).

KIRS navodi podatak koji je dan ranije saopštila Radna grupa za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, da je u periodu od 25. februara do 9. marta Srbiju ušlo ukupno 6.784, a izašao 5.721 državljanin Ukrajine.

Te 1.063 osobe su smeštene na adresama kod prijatelja, rodbine ili poznanika, navode u KIRS.

"U ovom trenutku, u centru u Vranju smešteno je 12-oro žena i dece, izbeglica iz Ukrajine", kažu u Komesarijatu za izbeglice.

Vranje je grad na jugu Srbije, oko 350 kilometara od Beograda.

Navode da je KIRS spreman za prihvat izbeglica iz Ukrajine, te da ima spremne kapacitete i renovirane centre u koje može da ih smesti i obezbedi sve što je potrebno.

Prema njihovim podacima, u prihvatnim centrima širom Srbije trenutno je smešteno 3.735 korisnika iz zemalja severne Afrike i sa Bliskog istoka i Azije.

Rusija je 24. februara pokrenula opštu vojnu invaziju na Ukrajinu. Snimci granatiranja više ukrajinskih gradova svakodnevno stižu do javnosti.

Tokom 16-dnevnog rata više od dva i po miliona ljudi je napustilo teritoriju Ukrajine, saopštile su Ujedinjene nacije 11. marta.

Muzikom za mir u Ukrajini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00
XS
SM
MD
LG