Dostupni linkovi

Ministar policije Srbije kaže da nije primećen masovan priliv Ukrajinaca u Srbiju


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin rekao je 10. marta na sednici te radne grupe da nije primećen masovan priliv ukrajinskih državljana u Srbiju, niti se očekuje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Konkretno u periodu od 25. februara do 9. marta ove godine u Republiku Srbiju ušlo je ukupno 6.784, a izašlo 5.721 državljana Ukrajine. Lica za koja su izvršene prijave boravišta, izvršene su u najvećoj meri na privatnim adresama, dakle, reč je o ljudima koji su pomoć i utočište potražili kod svojih rođaka i prijatelja", piše u saopštenju.

Na sednici je usvojen i Plan prihvata državljana Ukrajine i ugroženog stanovništva koje je napustilo Ukrajinu.

"Srbija prema migrantima postupa na jedan human i ljudski način, ali isto tako štiti svoje građane i ne remeti njihov način života. Sa istom odgovornošću pristupamo i prema krizi u Ukrajini", poručio je Vulin.

Kroz prihvatne centre Srbije tokom 2021. godine prošlo je više od 68 hiljada migranata i izbeglica, podaci su državnog Komesarijata za izbeglice i migracije.

Trenutno u 13 aktivnih kampova u Srbiji boravi 4.350 migranata i izbeglica, podaci su Komesarijata od 13. januara 2022.

Više od 1,5 miliona izbeglica pobeglo je iz Ukrajine u najbrže rastućoj izbegličkoj krizi u Evropi od Drugog svetskog rata, naveo je UN 6. marta.

Ruski vojni napad na Ukrajinu počeo je 24. februara i od tada su prestonica Kijev i drugi gradovi pod žestokim raketnim udarima.

XS
SM
MD
LG