Dostupni linkovi

Ambasada Ukrajine u Srbiji: 'Severni tok 2' ugrožava energetsku bezbednost


Logotip projekta gasovoda Severni tok 2 otisnut na cevi u Čeljabinsku, Rusija (26. februar 2020.)
Logotip projekta gasovoda Severni tok 2 otisnut na cevi u Čeljabinsku, Rusija (26. februar 2020.)

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da ruski gasovod 'Severni tok 2' nije napravljen da poveća isporuke gasa, niti da obezbedi sigurnost snabdevanja Evrope energijom.

"Ukrajinske vlasti su više puta isticale da će izgradnja 'Severnog toka 2' dovesti do povećanja zavisnosti jednog broja zemalja Evropske unije od isporuke gasa iz Rusije, koja koristi energetske resurse kao oruđe za agresivnu spoljnu politiku", saopštila je ambasada Ukrajine 27. oktobra.

U saopštenju se navodi da će novi projekti (ruskog distributera) "Gasproma" omogućiti Rusiji da transportuje gas iz Rusije u zemlje EU zaobilazeći tradicionalne rute kroz Ukrajinu, Slovačku, Belorusiju i Poljsku i da, shodno tome, selektivno prekine isporuke gasa Belorusiji, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj, što će oslabiti energetsku bezbednost ovih zemalja.

Pitanje nestašica gasa, kako za Ukrajinu tako i za evropska tržišta, našlo se u fokusu nakon pada temperatura i skoka cena ovog energenta. Ukrajina kao i pojedine evropske zemlje, krivicu prebacuju na najvećeg evropskog snabdevača gasom Rusiju i njenu državnu kompaniju "Gasprom".

Rusija ne žuri da isporuči dodatni gas Evropi tradicionalnim kopnenim putevima preko Belorusije, Poljske i Ukrajine, već traži da se završi gasovod Severni tok 2 koji zaobilazi tranzitne zemlje.

Iako je izgradnja cevovoda pri kraju, njegov početak rada zavisi od toga koliko brzo će Evropska unija sertifikovati njegovog operatera kao nezavisnog distributera.

Gasovodi 'Severni tok 1 i 2' deo su dugoročne ambicije Rusije da na minimum svede transport gasa kroz Ukrajinu izgradnjom alternativnih pravaca. Ujedno, Rusija na taj način "zaobilazi" Ukrajinu, sa kojom ima višegodišnje sporenje oko ukrajinskih teritorija.

Ukrajina ponudila Rusiji popust na tranzit

U saopštenju ukrajinske ambasade se navodi da je, prema rečima predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Ukrajina ponudila Rusiji popust od 50 odsto na tranzit prirodnog gasa u Evropu koji bi trebalo da poveća zalihe i ublaži energetsku krizu u regionu.

"Popust će se odnositi na količine prirodnog gasa veće od ugovorenih 40 milijardi kubnih metara gasa koji Ukrajina transportuje u Evropu prema ugovoru sa ruskim Gaspromom. Odnosno, Ukrajina je spremna da ponudi dodatne količine od 55 milijardi kubnih metara godišnje. Na taj način Ukrajina može garantovati da će u tranzitu isporučivati potrebne količine gasa državama članicama EU bez upotrebe 'Severnog toka 2'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Ukrajina "ovaj dodatni kapacitet nudi svim potencijalnim tranzitnim zemljama".

"Takođe, šef države (Volodimir Zelenski) je naveo da Rusija, odbijajući da poveća svoje isporuke, podržava deficit i rast cena gasa da bi se postiglo puštanje u rad gasovoda Severni tok 2, ističući: 'Rusija želi da primora Evropu da pokrene Severni tok 2 bez poštovanja evropskih pravila'", saopštila je ambasada Ukrajine.

Ambasada je navela i da je Volodimir Zelenski izjavio da Ukrajina već razgovara o povećanju količine tranzita gasa sa Nemačkom i EU i da se nada da će pregovori o ovom pitanju uskoro početi.

XS
SM
MD
LG