Dostupni linkovi

Scholz: Sankcije neće biti ukinute dok Rusija ne potpiše mirovni sporazum s Ukrajinom 


Njemački kancelar Olaf Scholz
Njemački kancelar Olaf Scholz

Sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu neće biti ukinute sve dok Moskva ne postigne mirovni sporazum s Ukrajinom, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz, dodajući da je na Ukrajini da odredi mirovne uvjete.

Scholz je u intervjuu emitiranom u ponedjeljak na javnoj televiziji ZDF rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin preračunao ako je očekivao da bi mogao dobiti teritoriju od Ukrajine, proglasiti prekid neprijateljstava i da će zapadne zemlje odustati od sankcija.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Nije promislio cijelu svoju operaciju u Ukrajini", rekao je Scholz.

"Nije mislio da će se Ukrajina tako oduprijeti. Nije mislio da ćemo ih podržati da izdrže tako dugo... Nećemo povući sankcije osim ako on ne postigne sporazum s Ukrajinom, a to se ne može postići diktiranim mirom."

Njemački kancelar je također rekao da Njemačka neće prihvatiti rusku aneksiju Krima.

"To je bilo kršenje međunarodnog prava... to je istina”, rekao je.

Scholz je dodao kako ne planira posjetiti Kijev nakon što je planirano putovanje predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera otkazano zbog prigovora Ukrajine.

Odbacio je kritike da je na početku previše oklijevao da pošalje Ukrajini teško naoružanje, a zatim su uslijedile kritike pacifista nakon što je Njemačka prošle sedmice objavila isporuku protuzračnih tenkova "Gepard”.

"Nema smisla raditi nešto samo zato što netko viče ili ne radi nešto zato što netko viče", rekao je Scholz i dodao da je zaštita zemlje i očuvanje mira njegova dužnost kao kancelara.

Scholz je pod pritiskom kako u zemlji tako i u inostranstvu da Ukrajini osigura teško naoružanje kao što su tenkovi i haubice i da podrži trenutni embargo EU na uvoz ruske energije kako bi Putinu oduzeo čvrstu valutu koja mu pomaže u finansiranju rata.

Očekuje se da će Evropska komisija ove sedmice predložiti šesti paket sankcija protiv Rusije uključujući embargo na kupovinu ruske nafte, mjeru koja bi Moskvi oduzela veliki dio prihod. Odluka o sankcijama za sada je podijeljena među EU članicama.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG