Dostupni linkovi

Rusija najavila nove vježbe koje će nadgledati Putin


Vladimir Putin, ministar odbrane Sergei Shoigu i šef generalštaba Valery Gerasimov nadgledaju vježbe ruske vojske i mornarice, arhivska fotografija
Vladimir Putin, ministar odbrane Sergei Shoigu i šef generalštaba Valery Gerasimov nadgledaju vježbe ruske vojske i mornarice, arhivska fotografija

Rusija je najavila velike vježbe 19. februara koje će uključivati lansiranje balističkih i krstarećih projektila, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Snage nuklearne trijade Rusije će takođe biti uključene, navodi novinska agencija Ria Novosti.

Ministarstvo kaže da su vježbe - koje će nadgledati predsjednik Vladimir Putin - bile "planirane unaprijed".

Peskov je rekao da je Rusija bila transparentna u vezi s vježbama, da je obavijestila sve odgovarajuće kanale i da one "ne bi trebale zabrinjavati nikoga", izvijestila je novinska agencija TASS. Rusija ima drugi najveći nuklearni arsenal nakon Sjedinjenih Država i održava raketne testove nekoliko puta godišnje.

Ali, ovaj dolazi tokom izuzetno napetih odnosa sa Zapadom oko Ukrajine.

Pored toga, zajedničke vježbe Rusije i Belorusije treba da se završe 20. februara, dok se vježbe gađanja u Crnom moru završavaju dan ranije. Najava novih vježbi dolazi isti dan kada počinje sigurnosna konferencija zapadnih zemalja u Minhenu, na kojoj će ukrajinska kriza biti glavna tema.

Rusko ministarstvo odbrane također je u petak saopćilo da povlači još tenkova i drugih oklopnih vozila iz područja u blizini granice s Ukrajinom.

Dodaje se da će 10 borbenih aviona Su-24 također biti premješteno sa aneksiranog poluostrva Krim na aerodrome u drugim regionima.

Ipak, zapadni navode da nema dokaza o značajnom odlasku ruskih snaga. U četvrtak je šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio da je Rusija "povećala broj vojnika i da je još vojnika na putu" u oblasti u blizini ukrajinske granice.

Rusija je rasporedila oko 150.000 vojnika blizu ukrajinskih granica, prema američkom predsjedniku Joeu Bidenu, a sada i ukrajinskom ministarstvu odbrane.

To uključuje oko 30.000 vojnika koji učestvuju u vojnim vježbama u Bjelorusiji i opremljeni su svime - od tenkova i artiljerije do zračnih snaga i pomorske podrške.

Američki zvaničnici kažu da Rusija ima mogućnost za invaziju na Ukrajinu "u svakom trenutku".

Ali, Rusija poriče da planira napad i optužuje Zapad za histeriju. Takođe kaže da može raspoređivati svoje snage gdje god želi na vlastitoj teritoriji.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG