Dostupni linkovi

Harris i Stoltenberg podvukli stav o jedinstvenom pristupu NATO-a


Kamala Harris stigla u Minhen, 18. februar 2022.
Kamala Harris stigla u Minhen, 18. februar 2022.

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Haris u petak je podvukla jedinstvo NATO-a oko ukrajinske krize i upozorila Rusiju da su SAD i zapadni saveznici spremni odgovoriti oštrim sankcijama ako njen predsjednik Vladimir Putin izvrši invaziju na Ukrajinu.

Na sastanku s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Harris je zahvalila Alijansi za "sve što ste učinili" tokom krize.

„Ostajemo, naravno, otvoreni i željni diplomatije, jer se ona odnosi na dijalog i razgovore koje smo vodili sa Rusijom, ali smo takođe posvećeni, ako Rusija preduzme agresivne akcije, da osiguramo ozbiljne posljedice u smislu sankcija o kojima smo razgovarali”, rekla je Harris Stoltenbergu. "I znamo da je savez jak u tom pogledu."

Harris je rekla da je "namjerno" prvi sastanak na godišnjoj sigurnosnoj konferenciji održala sa generalnim sekretarom NATO-a.

Administracija SAD pokušava prenijeti poruku Putinu da je kriza samo ojačala odlučnost vojnog saveza 30 zemalja da se suprotstavi agresiji Moskve.

Stoltenberg je ponovio njen stav o rastućem jedinstvu NATO-a tokom krize.

"Također pozdravljam činjenicu da evropski saveznici...povećavaju svoje prisustvo na istočnoj granici Alijanse i ulažu više u odbranu", rekao je Stoltenberg. “Dakle, realnost je da Sjeverna Amerika i Evropa više rade zajedno sada nego smo to činili dugi niz godina.

Američki državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken je u Minhenu ponovio da je sve što je Vašington vidio u poslednjih 24 do 48 sati na granici Ukrajine i Rusije dio scenarija stvaranja lažnih provokacija na koje bi uslijedio odgovor, javlja agencija Rojters.

Govoreći na konfenerciji u Minhenu sa njemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok (Annalena Baerbock), Blinken je rekao da Rusija tvrdi da povlači snage sa granice, ali "naprotiv, vidimo dovlačenje novih snaga ka granici, uključujući i elitne jedinice koje bi bile dio svake agresije".

Guterres: Rat u Ukrajini bio bi 'katastrofalan'

Bilo bi "katastrofalno" da rusko-ukrajinska kriza preraste u rat, rekao je šef Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u petak na ceremoniji otvaranja Minhenske sigurnosne konferencije.

"S obzirom na koncentraciju ruskih trupa oko Ukrajine, duboko sam zabrinut zbog pojačanih tenzija i pojačanih spekulacija o vojnom sukobu u Evropi", rekao je Guterres.

Ako bi se to dogodilo, "bilo bi katastrofalno", upozorio je. "Ne postoji alternativa diplomatiji."

SAD sada procjenjuju da je Rusija vjerovatno okupila između 169.000 i 190.000 trupa u Ukrajini i blizu nje, u odnosu na oko 100.000 koliko ih je bilo 30. januara, rekao je Michael Carpenter, stalni predstavnik SAD-a u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju.

Glavna tema konferencije u Minhenu ukrajinska kriza

Minhen je od petka centar napora zapadnih sila da koordiniraju svoju strategiju u ukrajinskoj krizi, budući da se svjetski lideri okupljaju na trodnevnoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (MSC).

Osim govora potpredsjednice Sjedinjenih Država Kamale Harris, njemačkog kancelara Olafa Scholza i drugih lidera, na forumu će biti održan niz sastanaka na marginama kako bi se razgovaralo o tenzijama na ukrajinskim granicama.

Harris bi trebalo da razgovara sa baltičkim liderima, ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Scholzem tokom njene posjete.

Ministri vanjskih poslova grupe G7 sastaće se na marginama konferenciji u subotu, uključujući američkog državnog sekretara Anthonya Blinkena.

Njemačka trenutno predsjedava grupom.

Britanski premijer Boris Johnson također bi trebao prisustvovati u subotu sa ministrima vanjskih poslova i odbrane te zemlje.

Rusija ne šalje nijednog zvaničnog delegata na minhenski skup po prvi put nakon nekoliko godina, a predsjedavajući konferencije, diplomata Wolfgang Ischinger, rekao da mu je jako žao zbog toga.

Ischinger je za ARD rekao da nedolazak znači da Rusija neće moći odgovoriti na centralno pitanje konferencije: "Šta je zapravo potrebno da ruska strana konačno odustane od ovog scenarija prijetnje duž ukrajinske granice i vrati se za diplomatski pregovarački sto?”

Nagomilavanje ruske vojske na ukrajinskoj granici i u susjednoj Bjelorusiji i zahtjevi Kremlja da NATO ne primi Ukrajinu u svoj vojni savez, dovele su do niza diplomatskih aktivnosti kako bi se izbjegao sukob u punoj mjeri.

Rusija je negirala planove za invaziju na Ukrajinu, a predsjednik Vladimir Putin je tokom Scholzove posjete Moskvi u utorak rekao da ne želi rat u Evropi.

Međutim, najave ruskog povlačenja do sada se nisu odrazile velikim promjenama na terenu. Konferenciju će otvoriti generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, u petak popodne. Razgovori o Ukrajini, Rusiji i NATO-u će dominirati MSC-om u subotu, dok će nedelja biti posvećen budućnosti Evropske unije.

Na konferenciji će učestvovati više od 100 ministara i više od 30 šefova država i vlada. Prošle godine konferencija je održana virtuelno zbog pandemije.

Izvor: AFP, dpa

XS
SM
MD
LG