Dostupni linkovi

Ukrajina poziva građane da napuste Rusiju


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, 12. februar 2022.

Ukrajina je u srijedu, 23. februara, pozvala svoje građane da odmah napuste Rusiju, upozoravajući na prijetnju od ruske invazije.

"Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje građanima Ukrajine da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusiju, a onima koji su u toj zemlji da odmah napuste njen teritorij", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

Ukrajinski šef diplomacije Dmytro Kuleba pozvao je u srijedu Zapad da uvede dodatne sankcije Rusiji.

Ukrajina očekuje dodatne kazne koje će biti fokusirane na ekonomiju i najuži krug predsjednika Rusije Vladimira Putina, piše Reuters.

"Kako bismo spriječili Putina od daljnje agresije, pozivamo partnere da sada uvedu više sankcija Rusiji. Jučer su poduzeti prvi odlučni koraci i na njima smo zahvalni", napisao je Kuleba na Twitteru.

Ukrajinsko Vijeće sigurnosti u srijedu je odobrilo plan za proglašenje vanrednog stanja, kao odgovor prijetnju ruske invazije.

Uvodi se vanredno stanje

Ovu mjeru formalno mora odobriti Parlament, a predviđa, uz ostalo, pojačane provjere dokumenata i vozila, kazao je sekretar Vijeća Oleksiy Danilov, prenosi AFP.

Danilov je najavio kako će poslijepodne u srijedu, 23. februara, podnijeti izvještaj ukrajinskom Parlamentu, a očekuje se da će zastupnici ove sedmice odobriti dodatne sigurnosne mjere.

Mjere će biti uveden na celoj teritoriji Ukrajine, sa izuzetkom dva regiona.

Izuzetak su Donjeck i Lugansk, na istoku Ukrajine, koje su djelimično okupirane separatistima koje podržava Rusija.

Čini se da Ukrajina pojačava svoje pripreme za moguću invaziju Rusije, ranije najavljujući da će početi regrutirati rezerviste i odobrivši mjeru koja građanima dozvoljava nošenje oružja, piše Sky News.

Ukrajina uvela sankcije

Ukrajinski parlament odobrio je 23. februara i uvođenje sankcija 351 državaljanu Rusije, uključujući članove Dume koji su podržali priznavanje nezavisnosti teritorija pod kontrolom separatista i upućivanje ruskih vojnika u istočnu Ukrajinu.

Sankcije ograničavaju gotovo sve moguće vrste aktivnosti, a predviđaju zabranu ulaska u Ukrajinu, pristupu imovini i kapitalu, kao i licencama za poslovanje.

Ukrajinski civili će, također, moći nositi vatreno oružje i da se brane nakon što je parlament te zemlje izglasao tu mjeru 23. februara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. februara priznao nezavisnosti separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini što je izazvalo nezadovoljstvo dijela međunarodne zajednice koja je odlučila da uvede sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG