Dostupni linkovi

Putin ističe da Moskva želi dijalog, ali se o ruskim interesima ne može pregovarati


Žena u Sankt Peterburgu gleda televizijsko obraćanje predsjednika države Vladimira Putina, 21. februar 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je 23. februara da ostaje otvoren za dijalog i diplomatsko rješenje ukrajinske krize, ali je dodao da se ne može pregovarati o interesima Rusije kao što je sigurnost zemlje.

"Naša zemlja je uvijek otvorena za direktan i iskren dijalog u cilju pronalaženja diplomatskih rješenja za najsloženije probleme", rekao je Putin u televizijskom govoru povodom 23. februara, nacionalnog Dana branioca otadžbine.

Putin, koji je od zapadnih zemalja ranije tražio da Ukrajina nikada ne uđe u NATO, rekao je da se "ne može pregovarati o interesima i sigurnosti ruskih građana".

Navodeći kao prijetnje Rusiji "vojne aktivnosti NATO-a", ruski predsjednik je još jednom ocijenio da je zabrinutost njegove zemlje ostala "bez odgovora".

Putin je obećao da će nastaviti da razvija sposobnosti ruske vojske, digitalnu tehnologiju i vještačku inteligenciju, kao i hipersonično oružje.

Rusija, za koju se sedmicama sumnja da priprema invaziju na Ukrajinu, priznala je u 21. februara nezavisnost dvije proruske separatističke teritorije na istoku zemlje, što je izazvalo strah od ruske vojne intervencije na vratima Evropske unije.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG