Dostupni linkovi

Blinken siguran da će Putin pokušati da svrgne ukrajinsku vladu


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki sekretar Antony Blinken siguran je da će ruski predsjednik Vladimir Putin pokušati svrgnuti ukrajinsku vladu.

U intervjuu za mrežu ABC Blinken je rekao da je to "dio ruskog plana" napada na glavni grada Kijev i druge glavne gradove u Ukrajini, zajedno s lansiranjem višestrukih napada na zemlju sa sjeverne, istočne i južne granice.

Blinken je ponovio američku posvećenost odbrani NATO saveznika, upozoravajući da je "napad na jednog člana NATO-a napad na sve članove NATO-a".

"Predsjednik je bio vrlo jasan da ćemo se braniti svaki centimetar NATO teritorije. Mislim da je to najmoćnije odvraćanje predsjednika Putina od Ukrajine", rekao je.

Blinken je takođe ponovio stav američkog predsjednika Joea Bidena da je mogućnost proširenja postojećih američkih sankcija za Putina još "na stolu" ako bi situacija eskalirala.

Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak nove sankcije za Rusiju i Belorusiju nakon početka invazije na Ukrajinu, koje uključuju blokadu banaka i pojedince koji su bliski čelnim ljudima obe države.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) je izjavio da novi paket sankcija uključuje zamrzavanje sredstava velikih banaka i prekid izvoza visoke tehnologije u zemlju.

"Ovo će nametnuti velike troškove ruskoj ekonomiji, kako odmah tako i tokom vremena", rekao je američki predsednik u obraćanju u četvrtak, 24. februara, na kojem je predstavio nove sankcije Rusiji.

Dodao je da su ovi potezi SAD u koordinaciji sa Evropom i da će blokirati vodeće ruske banke iz američkog finansijskog sistema i „odrezati više od polovine ruskog uvoza visoke tehnologije“.

Naglasio je da će na listu sankcija biti dodani pripadnici ruske elite i članovi njihovih porodica.

"Ovo su ljudi koji su se lično okoristili politikama Kremlja i treba da dele bol", rekao je Bajden.

Ministarstvo finansija SAD je u četvrtak objavilo da sankcije uključuju 24 beloruska fizička i pravna lica zbog njihove podrške napadu Moskve.

Sankcije SAD se odnose na dve državne banke, Belinvestbank i Banku Dabrabit, kao i belorusku odbrambenu i bezbednosnu industriju i odbrambene zvaničnike, saopštilo je Ministarstvo finansija.

One ciljaju Aleksandra Mikalajeviča Zajcaua, bivšeg zvaničnika beloruske vlade i člana najužeg kruga beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, saopštilo je ministarstvo, prenosi agencija Rojters.

SWIFT i sankcije za Putina na stolu

Predsednik SAD Džo Bajden je u govoru u četvrtak naglasio da je Rusija počela napad na Ukrajinu koji je pripreman mesecima.

"Putin je agresor, počeo je rat i sada će trpeti sankcije", rekao je američki predsednik.

Bajden je dodao da izbacivanje Rusije iz međunarodnog platnog prometa (SWIFT) kao i ideja o sankcionisanju ruskog predsednika Vladimira Putina lično zbog ruske invazije na Ukrajinu ostaju kao mogućnost.

"To nije blef, to je na stolu", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Nije odgovorio na pitanje zašto takve lične sankcije protiv Putina nisu uvrštene u koordinisani set sankcija najavljen u četvrtak, prenosi agencija Rojters.

Takođe, rekao je da zabrana pristupa međunarodnom platnom sistemu ostaje „opcija“, ali da se evropski saveznici Amerike za sada protive tom potezu.

„To je uvek opcija, ali trenutno to nije pozicija koju ostatak Evrope želi da zauzme“, rekao je na konferenciji za novinare posvećenoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ponovio je da američke snage "nisu i neće" biti angažovane u sukobu sa Rusijom u Ukrajini.

"Naše snage ne idu u Evropu da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike", rekao je on, dodajući da će "Sjedinjene Države braniti svaki pedalj teritorije NATO-a punom snagom američke moći".

Zvaničnik Pentagona rekao je za agenciju Frans pres (AFP) da će "u narednim danima" SAD rasporediti još 7.000 vojnika u Nemačkoj, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Sankcije koje se odnose na ruske banke je u četvrtak kasno popodne objavio i britanski premijer Boris Džonson.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 24. februara rano ujutru početak vojne operacije u Ukrajini, a ubrzo je usledilo i prvo granatiranje.

Ukrajina je proglasila ratno stanje.

EU, SAD i druge zemlje odgovorile su sankcijama, dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražile pred Savetom bezbednosti UN zajedničko delovanje nakon Putinove odluke.

XS
SM
MD
LG