Dostupni linkovi

Dogovori za samit lidera Ukrajine, Francuske, Njemačke i Rusije


Francuski predsjednik Emmanuel Macron (lijevo) pozdravlja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Parizu, 16. aprila, 2021.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron (lijevo) pozdravlja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Parizu, 16. aprila, 2021.

Visoki savjetnici lidera Ukrajine, Francuske, Njemačke i Rusije održaće konsultacije 19. aprila kako bi dogovorili mogući samit sa ciljem smanjivanja tenzija u istočnoj Ukrajini.

Do razgovora dolazi nakon što su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel prošle sedmice pozvali Rusiju da zaustavi nagomilavanje trupa u blizini ukrajinske granice i na okupiranom Krimu usred zabrinutosti zbog namjera Moskve, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Krhki prekid vatre pregovaran prošlog ljeta na istoku Ukrajine između vladinih snaga i separatista koje podržava Moskva propao je posljednjih sedmica s najmanje 30 ukrajinskih vojnika ubijenih od početka godine.

Zelenskii je rekao da traži razgovore četiri strane u okviru takozvanog normandijskog formata, koji bi uključivali Ukrajinu, Rusiju, Francusku i Njemačku. Francuska i Njemačka su posrednici u ukrajinskom sukobu od 2015. godine.

Da bi se pripremio za mogući samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Zelenski se sastao sa Macronom u Parizu 16. aprila. Njima se kasnije pridružila kancelarka Merkel putem video veze.

Njemačka kancelarka izjavila je nakon razgovora sa Zelenskim i Macronom da dijele zabrinutost zbog nagomilavanja ruskih trupa i "zahtijeva povlačenje ovih vojnih pojačanja kako bi se postigla deeskalacija".

Sjedinjene Države i NATO kažu da je nagomilavanje ruske vojske najveće od 2014. godine, kada je Moskva izvršila aneksiju Krima i podržala separatiste na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

Kremlj poriče da su vojni manevri ruske vojske prijetnja.

Zelenski je u Parizu rekao da je cilj sastanka političkih savjetnika oživjeti provedbu takozvanih sporazuma iz Minska s ciljem postizanja trajnog prekida vatre na istoku Ukrajine, što dovodi do približavanja političkom rješenju sukoba.

"Prekid vatre u početku je uspio. Sada čekamo obnovu nakon sastanka savjetnika", rekao je o aranžmanu postignutom prošlog ljeta.

Takođe je rekao da želi napredak u razmjeni zarobljenika "svi za sve" sa separatističkim snagama na istoku zemlje.

Stav Ukrajine je da je prekid vatre osnovni preduslov za provedbu sporazuma iz Minska i da bi otvorio put za provedbu drugih teških odredbi sporazuma, poput lokalnih izbora u Donbasu pod nadzorom separatista i kontrole granica.

Neuspjeh u pregovorima o normandijskom formatu mogao bi pogoršati napetosti oko Ukrajine u trenutku kada se odnosi između Zapada i Rusije pogoršavaju zbog niza drugih pitanja, uključujući zatvaranje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

XS
SM
MD
LG