Dostupni linkovi

Kijev čeka poziv na samit NATO-a


Ministar odbrane Oleksij Reznikov (lijevo) razgovara sa vojnicima na neodređenom dijelu linije fronta u Ukrajini 24. marta 2022.

Ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da Ukrajina očekuje poziv na samit NATO-a slJedeće nedelje u Nemačkoj koji iniciraju Sjedinjene Američke Države.

Pentagon je pozvao 40 saveznika da se sastanu u Njemačkoj 26. aprila kako bi razgovarali o Ukrajini i njenim dugoročnim sigurnosnim potrebama.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je da su ministri odbrane i visoki generali iz 20 zemalja, članica NATO-a i ne-NATO-a, već prihvatili poziv američkog ministra odbrane Lloyda Austina.

To će se navodno održati u zračnoj bazi Ramstein u zapadnoj Njemačkoj.

Ukrajinci nastavljaju da se bore protiv ruskih snaga koje pokušavaju zauzeti istočnu i južnu teritoriju u gotovo dvomjesečnom, sveopštem ratu nakon osam godina ruske pomoći naoružanim separatistima u istočnoj Ukrajini.

U međuvremenu, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres trebao bi sljedeće sedmice u Moskvi razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u pokušaju o uspostavljanju mira u Ukrajini.

Ukrajina je svoju namjeru da se pridruži NATO-u učinila dijelom svog ustava, iako je predsjednik Volodimir Zelenski također priznao da je takav cilj malo vjerojatan u bliskoj budućnosti.

Ali pored oružja i druge podrške, on je apelovao na NATO i druge zemlje da uspostave zonu zabrane letova iznad Ukrajine kako bi pomogli njenim snagama da odbiju Rusiju, što je izazvalo intenzivnu debatu unutar NATO-a.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi organizirali su velike isporuke oružja i drugu podršku Ukrajini, te su upozorili ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegove snage ne prelaze "jedan inč" na teritoriju članica NATO-a.

Podvlačeći nedavne molbe Kijeva za povećanje vojne pomoći kako bi se suzbila ruska invazija, rusko Ministarstvo odbrane je 23. aprila saopštilo da je oborilo ukrajinski borbeni avion Su-25 i uništilo tri vojna helikoptera MI-8 na aerodromu u regiji Harkov, na sjeveroistoku Ukrajine.

Nije bilo trenutnog načina da se potvrdi ruska tvrdnja, a ukrajinski zvaničnici u početku nisu odgovorili na tu tvrdnju.

Rusija je dan ranije saopštila da je zauzela veliko skladište oružja u Harkivu, izveštaj koji je takođe bilo teško potvrditi.

Savjetnik šefa ureda Zelenskog Mykhaylo Podolyak rekao je 23. aprila da su pregovori o mogućim sigurnosnim garancijama za Ukrajinu od stranih partnera u toku i da bi mogli biti završeni za samo nedelju dana.

Govoreći na teletonu za podizanje podrške Ukrajini, Podolyak je rekao da će "naravno, postojati različite garancije paketa", ali je dodao da je "za nas važno da isporučimo oružje, zatvorimo nebo, vojne konsultacije i sredstva za brzo nabavljanje dodatnog oružja".

Savjetnici čelnika Sjedinjenih Država, Britanije, Turske, Poljske, Njemačke, Francuske i Izraela su navodno izrazili spremnost da razgovaraju o listi sigurnosnih garancija za Ukrajinu.

Vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, Rustam Minnekayev, rekao je 22. aprila da je potpuna kontrola južne Ukrajine strateški cilj da se omogući pristup proruskom otcijepljenom regionu Pridnjestra u Moldaviji.

Kijev je u više navrata upozoravao da bi Transdnjestar mogao da se koristi kao polazište za ruske operacije protiv Ukrajine ili protiv Moldavije, koja nije članica NATO-a i koja dijeli granicu i zajedničku istoriju sa članicom NATO-a Rumunijom.

XS
SM
MD
LG