Dostupni linkovi

Ukrajinski ministar odbrane optužuje Rusiju da se sprema na moguću vojnu akciju


Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznjikov (desno) tokom puta u Berdjansk, 13. novembar 2021. 
Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznjikov (desno) tokom puta u Berdjansk, 13. novembar 2021. 

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznjikov optužio je Rusiju da se sprema na moguću vojnu akciju velikih razmjera idućeg mjeseca, gomilajući više od 94.000 trupa pored granice sa Ukrajinom.

Govoreći u parlamentu 3. decembra, Reznjikov je rekao da Kijev neće poticati napetosti na tom području, ali da će "Ukrajina uzvratiti, ako bude potrebno", prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Naša obavještajna služba ispituje sve moguće scenarije, uključujući i onaj najgori. Naglašava da postoji vjerovatnoća velike eskalacije od strane Rusije. Najvjerovatnije vrijeme kada moramo biti spremni da se suprotstavimo takvoj eskalaciji će biti kraj januara", rekao je Reznjikov.

"Što bolje radimo zajedno s našim [zapadnim] partnerima, to će biti manje prijetnje od eskalacije. Način da se izbjegne eskalacija je da cijena moguće eskalacije bude neprihvatljiva za agresora. Ukrajinu najviše zanima politički i diplomatski dogovor", dodao je.

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Izvještaji o ruskom grupisanju vojske u blizini ukrajinske granice posljednjih sedmica potaknuli su Sjedinjene Države i nekoliko njihovih saveznika u NATO-u da u posljednjih nekoliko dana ponove svoju podršku ukrajinskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Rusiju 2. decembra da povuče svoje vojnike raspoređene u blizini Ukrajine i traži diplomatsko rješenje za eskalaciju napetosti u regiji, upozorivši Moskvu na "veliku cijenu" u slučaju agresije na susjednu državu.

XS
SM
MD
LG