Dostupni linkovi

Zelenski u obraćanju liderima G7 rekao da Rusiju treba potpuno izolovati


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obraća se liderima G7 tokom sastanka u Berlinu, 11. oktobar 2022. 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obraća se liderima G7 tokom sastanka u Berlinu, 11. oktobar 2022. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se 11. oktobra na virtuelnom sastanku grupe sedam naprednih ekonomija G7 na kome se razgovaralo o ruskim napadima na ukrajinske gradove 10. oktobra.

Zelenski je rekao da moraju da odgovore na rusko bombardovanje energetske infrastrukture njegove zemlje ograničenjem cena izvoza nafte i gasa iz Rusije, prenosi BBC.

Takođe je objavio izjavu u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, rekavši da mora biti "nule profita za terorističku državu".

Zelenski je takođe odbacio razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Uoči sastanka G7, oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Pskov i rekao da Rusija očekuje još više "konfrontacija" sa Zapadom nakon ovog skupa.


"Raspoloženje pred samit nam je vrlo jasno i vrlo predvidljivo. Konfrontacija će uslediti", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov dajući uveravanja da će Rusija "postići svoje zacrtane ciljeve" u Ukrajini.

Peskov je kritikovao izjave američkog predsednika Joe Bidena koji je obećao svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom "savremen sisteme" protivvazdužne odbrane.

"SAD su de fakto već umešane u taj konflikt", ocenio je Peskov i dodao da će isporuka takvih sistema "učiniti da konflikt bude duži i mučniji za ukrajinsku stranu". "Ali to neće promeniti naše ciljeve, ni konačni rezultat", dodao je Peskov.

Najnoviji napadi

Upozorenja na vazdušnu opasnost oglasila su se rano ujutro 11. oktobra u Kijevu i brojnim regionima širom Ukrajine, dan nakon ruskih raketnih napada na velike ukrajinske gradove, uključujući prestonicu, u kojima je najmanje 19 ljudi poginulo, a najmanje 105 ranjeno.

Granate su pogodile prometne raskrsnice, parkove i turistička mesta u centru Kijeva.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Eksplozije su zabeležene i u Lvivu, Ternopilju i Žitomiru u zapadnoj Ukrajini, Dnjepru i Kremenčuku u centralnom području zemlje, Zaporižju na jugu i Harkivu na istoku.

Iz kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog saopšteno je da su mete napada bila energetska postrojenja u Zaporižju, Vinicji, Sumiju i Žitomiru.

Zaporižje je i u ranim jutarnjim satima 11. oktobra ponovo bio granatiran. Dvanaest projektila je pogodilo javne objekte u gradu, navela je služba hitne pomoći, a jedna osoba je poginula.

Napadi u regiji Lavov bili su usmereni na energetske objekte, rekli su lokalni zvaničnici. Guverner Maksim Kozicki rekao je da su se dogodile tri eksplozije u dva energetska objekta, što je izazvalo opsežne nestanke struje.

Američki predsednik Joe Biden osudio je ruske raketne napade rekavši da su ciljali civile i nisu služili nikakvoj vojnoj svrsi, te je obećao da će SAD i njihovi saveznici nastaviti nametati troškove Moskvi.

Biden je obećao i da će SAD nastaviti da pruža Ukrajini podršku potrebnu za odbranu, uključujući napredne sisteme protivvazdušne odbrane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u obraćanju Savetu bezbednosti Ruske Federacije da su napadi izvršeni kao odgovor na "terorističke aktivnosti Kijeva".

Prema njegovim rečima, udari su izvršeni na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, te postrojenja za snabdevanje energijom.

Prizori raketnih udara na Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

UN: Rusija bomardovanjem gradova možda prekršila zakone ratovanja

Rusija je možda prekršila zakone rata svojim jučerašnjim raketnim udarima, saopštile su Ujedinjene nacije. Portparolka UN je rekla novinarima da je "ozbiljno zabrinuta" da su neki napadi "izgleda ciljani na kritičnu civilnu infrastrukturu". Ona je dodala da namjerno gađanje takvih ciljeva "predstavlja ratni zločin".

"Pozivamo Rusku Federaciju da se uzdrži od dalje eskalacije i da preduzme sve izvodljive mere da spreči civilne žrtve i štetu na civilnoj infrastrukturi", poručila je Ravina Shamdasani, portparolka OHCHR-a.

Grupa beloruskih snaga sa ruskim trupama na granici

Beloruske snage su se grupisale sa ruskim trupama na svojim granicama kao odbrambena mera, saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane. "Sve aktivnosti koje se trenutno sprovode imaju za cilj da se adekvatno odgovori na dejstva u blizini naših granica", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je juče da je naredio da se trupe rasporede sa ruskim snagama u blizini Ukrajine kao odgovor na, kako je rekao, "jasnu pretnju Belorusiji od Kijeva i njegovih pristalica na Zapadu".

Novi udari na ukrajinsku prestonicu dogodili su se dva dana nakon što je jedini most, koji povezuje Rusiju i okupirani Krim, oštećen u eksploziji.

Vladimir Putin je okrivio ukrajinske obaveštajne službe za ono što je nazvao činom terorizma.

'Deža vi' iz oktobra 1962.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:26 0:00
XS
SM
MD
LG