Dostupni linkovi

Putin optužio Ukrajinu za eksploziju na Krimskom mostu


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je u nedelju Ukrajinu da je organizovala snažnu eksploziju koja je oštetila most koji povezuje Rusiju i Krim, opisujući eksploziju kao "čin terorizma", javlja Rojters.

"Nema sumnje. Ovo je akt terorizma koji ima za cilj uništavanje kritično važne civilne infrastrukture", rekao je Putin u video snimku na Telegram kanalu Kremlja.

"Ovo su osmislile, sprovele i naredile ukrajinske specijalne službe", rekao je Putin.

Ruski predsednik se sastao sa Aleksandrom Bastrikinom, šefom ruskog Istražnog komiteta, koji mu je podneo nalaze istrage o eksploziji i požaru u subotu na mostu.

Putin je ranije za 10. oktobar zakazao sednicu Saveta bezbednosti, koji okuplja ključne ministre, političare i predstavnike vojske i bezbednosne službe.

Ruske vlasti su eksploziju, u kojoj su u subotu ujutru poginule tri osobe, pripisale eksploziji kamiona bombe u vlasništvu stanovnika ruskog regiona Krasnodara.

Ukrajina nije preuzela odgovornost u kojoj je jedan raspon deonice autoputa mosta dugačkog 19 kilometara pao u Kerčki moreuz i oštetio železnički deo.

Most, koji je izgradila Rusija nakon zauzimanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine, smatra se ključnim putem za snabdevanje teritorije i za podršku ruskim snagama koje se bore na jugu Ukrajine. Most je takođe koristio Kremlj kao simbol svoje kontrole nad Krimom.

Ruske novinske agencije su izvestile da će ronioci iz Rusije početi sa ispitivanjem Krimskog mosta ujutro 9. oktobra, a da će nešto kasnije tokom dana biti obavljena inspekcija iznad vodene linije.

Usred vesti da je jedna saobraćajna traka ponovo otvorena i da su popravke omogućile nastavak železničkog saobraćaja, guverner Krima koji je postavila Rusija Sergej Aksjonov rekao je da je "situacija podnošljiva -- da je neugodna, ali nije fatalna."

"Naravno, emocije su pokrenute i postoji zdrava želja da se traži osveta", dodao je.

Kijev, koji je poslednjih sedmica ostvario značajne vojne dobitke na ruskim okupiranim ukrajinskim teritorijama, zahtevao je da ruske snage napuste poluostrvo Krim.

Rusija je prošlog meseca anektirala delimično okupirane ukrajinske regione Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson na jugu i istoku Ukrajine i od tada je povukla svoje snage u više regija pred ukrajinskom kontraofanzivom.

Pojačane mere bezbednosti na Krimskom mostu nakon eksplozije

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 8. oktobra Federalnoj službi bezbednosti da preuzme mere bezbednosti za Krimski most i drugu infrastrukturu na poluostrvu.

Ostaje nejasno ko stoji iza eksplozije na mostu. Ruske vlasti navode da je kamion za koji kažu da je nosio bombu išao iz ruskog Krasnodarskog kraja ka Krimu.

Ovaj most, koji ruski mediji nazivaju "izgradnjom veka", bio je ključan za prevoz ruske vojne opreme, municije i trupa u južnu Ukrajinu.

Ali novi satelitski snimci objavljeni u subotu pokazuju dim i vatru u blizini srušenih delova mosta od 19 km (12 milja), koji je otvoren sa velikom pompom četiri godine nakon što je Moskva anektirala Krim.

Budući da igra stratešku ulogu u ratu, ukrajinske vlasti su rekle da je to legitimna meta, jer Kijev obećava da će ponovo preuzeti anektirano poluostrvo.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao je incident u svom noćnom obraćanju u subotu, rekavši: "Danas nije bio loš dan i pretežno je sunčano na teritoriji naše države."

"Nažalost, na Krimu je bilo oblačno. Iako je bilo i toplo", dodao je on.

Ukrajinski zvaničnik David Arakhamia, parlamentarni šef stranke Zelenskog, rekao je da "ruska bespravna gradnja počinje da se raspada i zapaljuje."

"Razlog je jednostavan: ako napravite nešto eksplozivno, prije ili kasnije će eksplodirati."

A ukrajinski poslanik je za BBC rekao da je, bez obzira na to ko je odgovoran za napad, ovo bila "velika ukrajinska pobeda i veoma težak i težak gubitak za Rusiju."

"Most nije uništen, već oštećen, ali je imidž Putina uništen, to je najvažnije", rekao je Aleksij Gončarenko.

Strateški značaj Krimskog mosta

Politički, simbolički i strateški značaj Krimskog mosta je veliki.

Ruski zvaničnici su ranije tvrdili da je dobro zaštićen od pretnji iz vazduha, sa zemlje ili vode - posebno zato što je udaljen više od 100 milja od ukrajinske teritorije.

Ruski nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je usled eksplozije kamiona bombe zapaljeno sedam železničkih vagona. Istražuje se dom muškarca iz Krasnodarskog kraja na jugu Rusije, dodaje se.

Iako Ukrajina nije povezala svoje oružane snage sa eksplozijom, u prošlosti je ciljala Krim. Prošlog meseca Ukrajina je preuzela odgovornost za niz vazdušnih napada na Krim - uključujući napad na rusku vojnu bazu Saki.

Poslednjih sedmica, kijevske snage su vratile značajne količine teritorije koju je Rusija zauzela ranije u ratu.

Nekoliko sati nakon eksplozije mosta, Rusija je imenovala novog komandanta koji će voditi svoje trupe u Ukrajini. Sergej Surovikin je veteranski komandant poznat po vođenju ruskih snaga u Siriji i optužen je da je nadgledao uništavanje grada Alepa.

Ali Rusija i dalje kontrolira delove Ukrajine, uključujući nuklearnu elektranu Zaporožje - najveću u Evropi - koja je izgubila svu spoljnu energiju i oslanja se na urgentne dizel generatore za energiju koja joj je potrebna za hlađenje reaktora, prema UN-ovom nuklearnom nadzornom telu.

A obližnji grad Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, doživeo je granatiranje tokom noći u kojem je poginulo najmanje 17 ljudi, navodi lokalni zvaničnik na Telegramu.

Zgrade i stambeni blokovi oštećeni su u raketnim napadima, rekao je Anatolij Kurtev, sekretar gradske administracije. Neproverene objave na društvenim mrežama takođe pokazuju stambene blokove u plamenu.

XS
SM
MD
LG