Dostupni linkovi

Eksplozije potresaju Sevastopolj dok bjesne borbe u istočnoj Ukrajini


Sevastopolj je baza ruske crnomorske flote
Sevastopolj je baza ruske crnomorske flote

Ruske snage pokrenule su novi talas napada na ukrajinske položaje i naselja na istoku, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske 8. decembra, pošto je prijavljena jaka eksplozija u strateški važnoj luci Sevastopolj. To je baza ruske crnomorske flote na Krimu koji je anektirala Moskva.

Generalštab je u svom dnevnom izvještaju naveo da su ruske snage nastavile s nemilosrdnim raketnim napadima i bombardovanjem ukrajinskih položaja u Donjecku -- s posebnim fokusom na gradove Bahmut i Avdijivka -- i Luhansk, gdje je ofanziva Moskve bila koncentrisana oko Stelmahjivka i Pločanka.

U sjeveroistočnom regionu Harkiva, Rusi su napali Ternovu, selu nekoliko kilometara od ruske granice.

Ukrajinska vojska je takođe saopštila da su ruski okupatori počeli da mobilišu lokalno stanovništvo u Melitopolju u Zaporižju. Tamo se izdaju nalozi za mobilizaciju "muškarcima regrutnog godišta sa uslovom da u bliskoj budućnosti dođu u vojni komesarijat", saopštila je vojska.

U Sevastopolju je rano 8. decembra odjeknula snažna eksplozija nad centralnim dijelom grada, javili su dopisnici Radija Slobodna Evropa (RSE) i dodali da se nekoliko sekundi prije eksplozije mogao čuti zvuk sličan onom koji se emituje pri lansiranju rakete.

Mihail Razvožajev, administrator Sevastopolja kojeg je postavila Moskva, rekao je da je eksplozija rezultat "obaranja drona". Razvožajev je na Telegramu rekao da je brod ruske Crnomorske flote oborio bespilotnu letjelicu iznad Crnog mora. Nije precizirao kome je dron pripadao.

Sevastopolj je od avgusta nekoliko puta bio na meti eksplozija za koje ruske vlasti kažu da su izazvane ukrajinskim napadima dronovima.

U ruskom napadu na grad Kurahovo u Donjecku 7. decembra je poginulo najmanje 10 ljudi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju. On je naveo da je napad bio "veoma brutalan, apsolutno proračunat" i da je ubio "mirne ljude, obične ljude" na pijaci, u liftu, na benzinskoj pumpi, autobuskoj stanici i u stambenoj zgradi.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ukrajinske predsjedničke administracije, rekao je da su ruske trupe granatirale Kurahovo iz višecjevnih raketnih bacača. Grad je bio među žarištima u borbama u regionu Donbasa. Timošenko je na Telegramu objavio video snimak zgrada u plamenu.

Šef nacionalnog operatera elektroenergetske mreže Ukrajine rekao je 7. decembra da su ruske snage ispalile više od 1.000 raketa i projektila na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka rata.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je na scenario "apokalipse" za grad ove zime ako se ruski vazdušni udari na infrastrukturu nastave.

XS
SM
MD
LG