Dostupni linkovi

Da li će hladno vreme doneti prednost Ukrajini ili Rusiji?


Zimski rat u Ukrajini: "Nije dobro, biće hladno i vlažno, u to nema sumnje", rekao je bivši američki general.
Zimski rat u Ukrajini: "Nije dobro, biće hladno i vlažno, u to nema sumnje", rekao je bivši američki general.

Pre snega tu su kiše koje natapaju u rovove u kojima ponegde hladna voda prelazi preko vrhova čizama zbog čega se mokre noge vojnika smrzavaju i, bez odgovarajuće nege, izlažu opasnosti da dobiju gangrenu. A onda zemlja mrzne, što znači da je teže kopati rovove.

Skoro deset meseci duga invazija Rusije na Ukrajinu ulazi u zimu, dok se najžešće borbe pomeraju s juga na istok u region Donbasa gde ruske trupe napadaju grad Bahmut, a ukrajinske snage pokušavaju da konsoliduju svoje dobitke ka severu zemlje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Novo u ovoj fazi rata je hladnoća – niske temperature donose muku vojnicima, a mehaničke probleme opremi i vozilima, usporavajući kretanje i strategiju.

Za vojne komentatore otvoreno je pitanje da li će hladnoća zamrznuti sukob do proleća ili će jedna strana moći da je iskoristi.

Međutim, čak i ako Ukrajinci budu uspeli da preuzmu inicijativu, ili ako Rusi ostvare dodatne dobitke, kopneni rat će mesecima ostati izvor muke za vojnike s obe strane.

"Nije dobro, biće hladno i vlažno, u to nema sumnje", rekao je Ben Hodžis (Hodges), penzionisani američki general koji je komandovao snagama SAD u Evropi između 2014. i 2018.

"Vreme je vreme, blato je blato. Povodom toga ne možete nešto da uradite, čak ni s tehnologijom", rekao je on za RSE.

"Ali biće mnogo gore Rusima nego Ukrajincima", rekao je on. "Kažem to s materijalnog stanovišta; Rusima, novomobilisanim vojnici koji nisu propisno opremljeni, koji se nisu pridružili kohezivnim jedinicama bez liderstva."

Rovovske muke

Sneg već pokriva delove severoistoka i istoka Ukrajine, gde se nalazi Donbas, a temperature su pale ispod nule u većem delu zemlje.

U višestrukim ruskim rafalnim raketnim napadima uništen je veliki deo ukrajinske infrastrukture za električnu energiju i grejanje, zbog čega milioni u gradovima imaju probleme da se ugreju, uključe svoje telefone ili prosto puste vodu u toaletima.

Centar Kijeva 7. decembra
Centar Kijeva 7. decembra

U rovovima je još gore, kažu stručnjaci. "Osnovna greška je uopšte biti u rovu", rekao je finski pukovnik Jane Makitalo (Janne), profesor na Univerzitetu nacionalne odbrane u Helsinkiju. "To je najgore mesto da se bude i leti i zimi. Trebalo bi da možete da raspršite svoje snage u šumskim predelima."

"To nije moderno ratovanje kada imate rovove, posebno zbog vode, ali takođe i kada neko koristi dronove, nemate mnogo zaklona", rekao je on.

Zapadni obaveštajni zvaničnici veruju da će se s nižim temperaturama smanjiti intenzitet borbi.

"Već vidimo neku vrstu smanjenog tempa sukoba", rekla je Avril Hejns (Haines), direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe 3. decembra, "i očekujemo da ćemo to verovatno videti i u narednim mesecima."

Međutim, ne slažu se svi s tom procenom.

Sa smrzavanjem blata i čvršćim tlom, tenkovi i teška vozila s gusenicama će moći lakše da se kreću, rekao je ove nedelje Serhij Čerevatij, portparol istočne komande ukrajinske vojske.

"Radimo sve da budemo spremni za zimski period vojnih operacija", rekao je on za Armija inform, novinsku službu ukrajinskog Ministarstva odbrane. "Pripremamo našu opremu; prebacujemo je u zimski način rada, obezbeđujemo jedinicama specijalnu odeću, municiju i sredstva koja im omogućavaju da se zagreju i odmore."

Ukrajinski tenk u blatu blizu fronta na istoku Ukrajine, 28. decembar
Ukrajinski tenk u blatu blizu fronta na istoku Ukrajine, 28. decembar

"Zima je obično najbolja sezona za mehanizovano ratovanje u Ukrajini, dok je proleće noćna mora za borbe u Ukrajini", naveo je u svojoj dnevnoj proceni 4. decembra Institut za proučavanje rata, istraživačka organizacija iz Vašingtona. "Od otapanja snega bujaju reke i potoci zbog čega se polja pretvaraju u mora blata. Ukrajinske snage se verovatno spremaju da iskoriste zaleđeni teren kako bi se lakše kretale nego što su mogle u blatnjavim jesenjim mesecima."

Zimski uslovi predstavljaju ozbiljne izazove za trupe na terenu: u rovovima, u blatu i u snegu, gde se tragovi mogu lakše uočiti, ili u šumi, gde je kroz grane bez lišća dronovima lakše mogu uočiti jedinice i oprema.

"Sve ide malo sporije", rekao je Hodžis. "To umara vojnike, hladnoća vas iscrpljuje."

U pogledu ruskih trupa, anegdotalni dokazi ukazuju na ozbiljne probleme kad je reč o osnovnoj odeći i opremi za preživljavanje i borbu na niskim temperaturama. Ruska logističke mreže i lanci snabdevanja su nategnuti iznenadnom mobilizacijom stotina hiljada ljudi, koju je 21. septembra naredio predsednik Vladimir Putin.

Neke novomobilisane ruske jedinice požalile su se na društvenim mrežama poput Telegrama da moraju da kupuju sopstvenu opremu: stvari kao što su, na primer, peći za grejanje. Rusija se navodno obratila severnokorejskim fabrikama odeće da za njene trupe prave zimske uniforme i donji veš.

"Novi 'mobiki' nemaju najnoviju opremu", rekao je Makitalo, koristeći kolokvijalnu skraćenicu za mobilisane vojnike. "Ako zimi u zoni borbenih dejstava imate samo patike, vrlo brzo više nećete biti vojnik; bićete topovsko meso."

"Rusija sve više šalje poznu sovjetsku vojsku, vojsku iz 20. veka, možda s opremom iz 60-ih i 70-ih", rekao je prošlog meseca za britanski list Dejli telegraf (The Daily Telegraph) Mark Galeoti (Galeotti), stručnjak za ruske bezbednosne snage. "U tim okolnostima zaista ne vidim kako Rusija može da napravi veliki prodor na bojnom polju."

Ruske snage takođe opterećuje nedostatak discipline i kohezija jedinica; izveštaji o neposlušnosti, pa i dezerterstvu, mesecima se šire, još od proleća. Neki ruski mediji su izvestili o "baražnim odredima" koji imaju zadatak da spreče povlačenje jedinica koja komandanti nisu naredili.

"Morate naterati vojnike da zimi piju vodu, kako ne bi dehidrirali", rekao je Hodžis. "A onda će, naravno, bolest brzo krenuti da se širi nedisciplinovanom formacijom kada se olakšaju u rovovima."

S druge strane, Rusija možda nastoji samo da očuva svoje linije do proleća, dok nastavlja da jača svoje trupa s više od, kako se procenjuje, 300.000 mobilisanih ljudi koji se obučavaju i opremaju.

"Moguća ruska taktika je da možda iznudi pat poziciju tokom zime sa učvršćenih pozicija s namerom da počne da dovodi novo obučene i opremljene mobilisane snage na front kako se približava proleće", naveo je u prošlomesečnom izveštaju Atlantski savet, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu.

"Ne treba potceniti stoicizam ruskog vojnika", rekao je u nedavnom podcastu Lorens Fridman (Lawrence Freedman), bivši profesor ratnih studija na Kings koledžu u Londonu. "Bilo je mnogo ratova u kojima su poraženi i u kojima su se mučili, a ipak su i dalje na neki način opstali."

Peći, šatori, čizme, rukavice

Dotle, Ukrajinci imaju koristi od svojih pomagača sa Zapada koji isporučuju ne samo artiljeriju i municiju, već i modernu zimsku opremu. Britansko Ministarstvo odbrane je nedavno saopštilo da je isporučilo 195.000 komada zimske odeće, a Kanada je navela da je poslala oko 500.000 zimskih uniformi.

Pentagon je prošlog meseca saopštio da šalje više od 200 električnih generatora, pošto je prethodno poslao šatore, grejače i hiljade komada opreme za hladno vreme.

Ipak, rekao je Makitalo, "ruska strana ima beskrajne zalihe; Rusi imaju toliko mnogo municije, toliko mnogo vozila, i toliko mnogo eksploziva i projektila, da je situacija takva da je Ukrajina slabija".

"Ukrajinci nemaju dovoljno zimske odeće, zimske borbene čizme, gumene čizme s postavom, zimske rukavice", rekao je on.

"Takođe je bitno donirati peći za grejanje bunkera, tople šatore, vreće za spavanje. Prostirke za spavanje su veoma važne, tako da ne spavate na hladnom tlu", dodao je on. "Morate imati električne generatore, da napunite baterija, laptopova, sistema za upravljanje, dronove, mobilne telefone."

Kad je reč o većoj mašineriji – haubicama, transporterima, tenkovima, kamionima – vojnici imaju muku s osnovnim održavanjem: ulje se zgusne na temperaturama ispod nule; gumene zaptivke lošeg kvaliteta mogu da puknu.

"Održavanje je teže, da na svojim vozilima uradite šta treba", rekao je Hodžis. "Morate imati različite vrste ulja za artiljeriju. Morate održavati odgovarajući pritisak u gumama. Morate imati dobar logistički sistem podrške."

Jednostavne terenske tehnike se zimi takođe menjaju, rekao je Makitalo. Kada finska vojska obučava svoje vojnike za borbe po hladnom vremenu oni nauče da uklone svo ulje iz toplih cevi pušaka pre nego što iz svojih šatore izađu na hladno; u suprotnom, kondenzat će se pojaviti na metalu, a zatim će se zamrznuti i potencijalno zaglaviti pušku.

"S obzirom na uslove na terenu, nisam siguran da bih sada bio efikasan komandant u Ukrajini", rekao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG