Dostupni linkovi

Dok se bitka na istoku nastavlja, Ukrajina kaže da će prevladati Rusiju


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u subotu da će Ukrajina pobijediti u ratu s Rusijom, koji je sada fokusiran na artiljerijsku borbu nad jednim gradom na istoku Ukrajine.

U napredovanju na istok, ruske snage pokušavaju da zauzmu Sjeverodonjeck koji postaje središte najkrvavijih bitaka u četiri mjeseca rata.

Ukrajina je apelovala na bržu isporuku teškog naoružanja sa Zapada kako bi preokrenuli tok rata sa ruskim snagama, za koje kaže da imaju barem deset puta više artiljerijskog oružja od ukrajinskih snaga.

"Definitivno ćemo pobijediti u ovom ratu koji je započela Rusija", rekao je Zelenski na konferenciji putem videa u Singapuru. "Na ratištima u Ukrajini se odlučuje o budućim pravilima ovog svijeta."

Nakon što je Rusija bila prisiljena da smanji svoje sveobuhvatnije ciljeve, Moskva se okrenula proširenju kontrole na istoku, gdje su proruski separatisti već držali dio teritorije Ukrajine od 2014. godine.

Istočni region poznat kao Donbas uključuje provincije Lugansk, gdje se nalazi Sjeverodonjeck i Donjeck.

Sukob između dvije susjedne zemlje, dva najveća svjetska izvoznika žitarica, odjeknuo je daleko izvan Ukrajine.

"Ako zbog ruskih blokada ne budemo u mogućnosti da izvozimo naše namirnice, koje nedostaju na globalnim tržištima, svijet će se suočiti s akutnom i teškom krizom hrane i glađu, glađu u mnogim zemljama Azije i Afrike", rekao je Zelenski za Shangri-La Dialogue konferenciju u Singapuru.

Ujedinjene nacije su u petak saopćile da bi se još do 19 miliona ljudi u svijetu moglo suočiti s hroničnom glađu u narednoj godini zbog smanjenog izvoza pšenice i druge hrane.

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede rekao je u subotu da je oko 300.000 tona žitarica možda bilo u skladištima u crnomorskoj luci Mikolajev za koje Kijev kaže da su uništena ruskim granatiranjem prošlog vikenda.

Turska je pokušala postići dogovor kako bi Ukrajina mogla obnoviti isporuke iz svojih crnomorskih luka, koje su činile 98 posto njenog izvoza žitarica i uljarica prije rata.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ali Moskva kaže da Kijev mora očistiti luke od mina, a Ukrajina kaže da su joj potrebne sigurnosne garancije kako ne bi ostala izložena.

Ukrajina je nekoliko puta puta pozivala na više zapadnog naoružanja i bliže usklađivanje sa Zapadom. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je Zelenskom u Kijevu da će mišljenje izvršne vlasti EU o tome da Ukrajina postane kandidat za EU biti spremno sljedeće sedmice.

"Dok ukrajinske snage koriste posljednje zalihe sistema oružja i municije iz sovjetske ere, bit će im potrebna dosljedna podrška Zapada za prelazak na nove lance snabdijevanja municijom i ključnim artiljerijskim sistemima", navodi Institut za proučavanje rata u izvještaju u petak.

Guverner ukrajinskog Luganska Serhiy Gaidai rekao je da ruske snage kontrolišu veći dio Sjeverodonjecka, ali Ukrajina kontroliše hemijsku tvornicu Azot u kojoj se sklanjaju stotine civila.

"Naše snage drže industrijsku zonu Sjeverodonjeck i uništavaju rusku vojsku u gradu", rekao je Gaidai na Telegramu.

Bitka za Sjeverodonjeck i njegovo uništenje podsećaju na sedmice bombardovanja južnog lučkog grada Mariupolja. Prije no što su ruske snage preuzele kontrolu nad Mariupoljem, grad je pretvoren u ruševine.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG