Dostupni linkovi

Zarobljen hrvatski državljanin koji se borio na strani Ukrajine


Čeličana Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, 5. maj 2022. 
Čeličana Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, 5. maj 2022. 

Hrvatskog državljanina koji se borio na strani Ukrajine u Mariupolju zarobile su ruske snage, izvijestili su hrvatski mediji u subotu, 7. maja, kako prenosi agencija Associated Press.

Hrvatsko ministarstvo inostranih poslova je potvrdilo da "ima saznanja o zarobljenom hrvatskom državljaninu" i radi zajedno sa ukrajinskim vlastima da riješi situaciju. Dalje informacije nisu date zbog "osjetljivosti".

Državna televizija HRT je izvijestila da je hrvatski državljanin pokušao da pobjegne iz Mariupolja sa drugim ukrajinskim borcima, ali da su ga uhvatili Rusi.

Regionalna televizija N1 rekla je da su vijest o zarobljavanju prenijeli ruski mediji.

Agonija evakuisanih iz železare u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Strateška luka Mariupolj sedmicama je pod bombardovanjem ruskih trupa. Napadi su se pojačali na ukrajinske trupe koje su se zabarikadirale u čeličani Azovstal dok ruske trupe pokušavaju da osvoje cijeli grad pred Dan pobjede, 9. maja koji obilježava godišnjicu pobjede nad nacizmom 1945. godine.

Oko 50 ljudi evakuisano je iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju, 7. maja objavila je ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na štab teritorijalne odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck, separatističke regije koju podržava i priznaje Rusija.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG