Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da napreduje u kontranapadima na rusku ofanzivu u Donbasu


Žena stoji ispred svoje kuće 7. maja nakon što je raketni napad pogodio stambeno naselje u Bakhmutu u ukrajinskoj oblasti Donjeck.
Žena stoji ispred svoje kuće 7. maja nakon što je raketni napad pogodio stambeno naselje u Bakhmutu u ukrajinskoj oblasti Donjeck.

Ukrajinske snage su navodno napredovale na ruske položaje u blizini Harkiva i Hersona, ostvarujući male teritorijalne prednosti usred tekuće ruske ofanzive u istočnom regionu Donbasa.

Tvrdnje 7. maja Oleskog Arestoviča, glavnog savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, dolaze samo dva dana prije nego što će Rusija održati velike ceremonije obilježavanja Dana pobjede, godišnjice poraza nacističke Njemačke.

Govor ruskog predsjednika Vladimira Putina 9. maja pomno će se pratiti kako bi se vidjelo da li će objaviti opštu mobilizaciju ili neki drugi veliki strateški pomak, u pokušaju da preokrene tok rata, koji sada traje 73. dan.

U prvim sedmicama nakon invazije 24. februara, ruske snage su osujećene u svojim pokušajima da zauzmu Kijev i druge ukrajinske gradove, pretrpevši velike gubitke u ljudstvu i opremi. Komandanti su kasnije povukli jedinice iz oblasti u blizini Kijeva i premjestili ih u Donbas.

Posljednji zvanični broj ruskih vojnih žrtava iznosio je 1.351. Zapadni zvaničnici, međutim, kažu da je broj žrtava najmanje 15.000, a ukrajinski zvaničnici tvrde da broj premašuje 20.000. Predsjednik Ukrajine Zelenski je prošlog mjeseca rekao da je ubijeno između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika, iako se vjeruje da ta brojka nije konačna.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 6. maja da njene snage nastavljaju napredovanje na položajima u Donbasu, te da su uništile skladište municije u Kramatorsku i oborile dva ukrajinska ratna aviona.

Arestovič je tvrdio da je Ukrajina napredovala u video izjavi objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

U međuvremenu, ukrajinski Generalštab je u svojoj dnevnoj ocjeni rekao da je ruska aktivnost bila relativno tiha preko noći, ograničena na vojno izviđanje i artiljerijsku vatru.

U blizini Izjuma, gdje su se vodile velike borbe naprijed-nazad, bespilotne letjelice su više puta otkrivene kako nadlijeću odbrambene položaje, navodi se u izvještaju. Harkiv je takođe bio pogođen artiljerijom.

Herson, koji se nalazi sjeverno od Krima, daleko izvan Donbasa, već sedmicama je sporan, iako su ruske snage preuzele kontrolu nad glavnim gradom u regionu, a visoki ruski političar posjetio je grad Herson 6. maja.

Agonija evakuisanih iz železare u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Ruske snage približavaju se posljednjem kontingentu ukrajinskih vojnika koji se drže u prostranoj čeličani Azovstal u lučkom gradu Mariupolju. Oko 2.000 vojnika krilo se u opsežnim tunelima i bunkerima fabrike, zajedno sa oko 200 civila.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su 6. maja da je nekoliko desetina civila, uključujući 50 žena, djece i staraca, evakuisano iz Azovstala, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Rusija je potvrdila da je evakuisano oko 50 ljudi.

Sam Mariupolj je uglavnom sravnjen sa zemljom tokom nedelja uličnih borbi i teškim bombardovanjem. Azovstal se pretvorio u posljednje mjesto za ukrajinske trupe koje se bore da spriječe potpuni poraz grada.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da, ako ruske snage ubiju civile ili vojnike koji bi inače mogli biti pušteni, njegova vlada više neće voditi mirovne pregovore s Moskvom.

Rekao je da u osnovi nije ostalo ništa od nekada cvjetajućeg lučkog grada, samo "ovaj travnik, ova mala građevina, čeličana Azovstal ili ono što je od toga ostalo".

Po prvi put od invazije, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo je kratku rezoluciju u kojoj se izražava "duboka zabrinutost" zbog situacije u Ukrajini.

Međutim, u tekstu, koji je usvojen 6. maja ruskim glasanjem, ne spominje se "rat", "sukob" ili "invazija" – kako mnogi članovi savjeta nazivaju rusku vojnu akciju – ili "specijalnu vojnu operaciju" kako to Moskva naziva.

"Vijeće sigurnosti izražava duboku zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i sigurnosti Ukrajine", navodi se.

XS
SM
MD
LG