Dostupni linkovi

Eksplodiralo rusko skladište municije na sjevernom Krimu, tvrde sabotaža


Na fotografiji dim koji se diže iznad područja nakon navodne eksplozije u selu Majskoje, 16. avgusta 2022.
Na fotografiji dim koji se diže iznad područja nakon navodne eksplozije u selu Majskoje, 16. avgusta 2022.

Rusko skladište municije na sjeveru Krima eksplodiralo je, pri čemu su povrijeđene najmanje dvije osobe, a stotine obližnjih stanovnika je evakuisano, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sabotaža je uzrok eksplozije, navelo je Ministarstvo.

Lokalne novinske organizacije su u međuvremenu izvijestile o drugoj eksploziji 16. avgusta u obližnjoj električnoj trafostanici u okrugu Džanskoj na ovom poluostrvu u Crnom moru koje je okupirala Rusija.

Nije jasno da li su ta dva incidenta, koja su se dogodila otprilike u isto vrijeme, povezana.

Incidenti su se dogodili otprilike nedjelju dana nakon što je serija eksplozija probila rusku vazdušnu bazu Saki, u zapadnom okrugu Krima, uništivši brojne ruske ratne avione.

Nije bilo potvrde šta je izazvalo te eksplozije, iako su satelitski snimci pokazali velika razaranja u bazi, a većina posmatrača sugeriše da su odgovorne ukrajinske snage.

Špekulacije o eksplozijama u ruskoj vojnoj bazi na Krimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Ministarstvo odbrane Rusije je u saopštenju od 16. avgusta navelo da se eksplozija dogodila u privremenom skladištu za municiju. Ministarstvo je kasnije za eksploziju okrivilo neidentifikovane sabotere.

"Ujutro 16. avgusta, kao rezultat sabotaže, oštećeno je vojno skladište u blizini sela Džanskoj. Oštećen je niz civilnih objekata, među kojima su dalekovodi, elektrana, željeznička pruga, kao i veći broj stambenih objekata", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Nema ozbiljnijih žrtava. Preduzimaju se neophodne mjere za otklanjanje posljedica sabotaže", dodaje se.

Refat Čubarov, istaknuti lider zajednice krimskih Tatara, takođe je rekao u objavi na Fejsbuku da se eksplozija dogodila u skladištu municije.

Video i fotografije objavljene na Telegramu i drugim društvenim mrežama pokazuju eksploziju u prvim satima 16. avgusta u okrugu Džanskoj, nedaleko od administrativne granice okupiranog Krima sa kopnom Ukrajine.

Sergej Aksjonov, guverner okupiranog Krima kojeg je imenovala Rusija, rekao je da su dvije osobe povrijeđene i da je željeznički saobraćaj prekinut. Oko 2.000 ljudi je takođe evakuisano iz obližnjeg sela, rekao je on.

Dvije lokalne novinske organizacije sa Krima, Krimform i Krimski vjetar, izvijestile su da je eksplodirao ili se zapalio transformator na električnoj trafostanici. Novinske agencije navode da je Ministarstvo energetike Rusije potvrdilo požar na trafostanici, ali da nije navelo uzrok.

Na Twitteru je savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašćenko (Anton Gerashchenko) napisao kako je "ukrajinski Krim bio sjajna turistička tačka", dok je "okupirani Krim postao vojna baza, napunjena raketama i oružjem".

"Turisti odlaze. Bolnice se pune ranjenima. Katastrofa za okoliš, masovna smrt delfina. Da li je to Krim koji Krimljani žele?", napisao je, uz snimke eksplozija sa Krima.

Mihajlo Podoljak, glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je u objavi na Twitteru da je jutro kod Džankoja počelo eksplozijama.

"Podsjetnik: Krim normalne države je o Crnom moru, planinama, rekreaciji i turizmu, ali Krim koji su okupirali Rusi je o eksplozijama skladišta i velikom riziku od smrti za osvajače i lopove. Demilitarizacija na djelu", napisao je Podoljak.

Izvještaj Crimea.Realities, projekta ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa

XS
SM
MD
LG