Dostupni linkovi

Kijev optužio Moskvu da je privela šefa ukrajinske nuklearke


Ulaz u prostor nuklearne elektrane Zaporižje, Ukrajina, 31. avgsut 2022.
Ulaz u prostor nuklearne elektrane Zaporižje, Ukrajina, 31. avgsut 2022.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom optužila je 1. oktobra Moskvu da je privela šefa najveće nuklearne elektrane u zemlji, elektrane Zaporižje, koja je pod kontrolom ruskih snaga i nalazi se u ukrajinskoj oblasti čije pripajanje je Vladimir Putin zvanično proglasio.

Ruske snage privele su generalnog direktora nuklearke Zaporižje Ihora Murašova 30. septembra, objavio je Energoatom 1. oktobra.

To se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ugovore o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti koje su bile pod ruskom kontrolom.

Energoatom je naveo da su ruski vojnici zaustavili automobil u kojem je bio Murašov, da su mu vezali oči i zatim ga odveli u nepoznatom pravcu.

"Njegovo pritvaranje ugrožava bezbjednost Ukrajine i najveće evropske nuklearne elektrane", rekao je predsjednik Energoatoma Petro Kotin i pozvao Rusiju da odmah oslobodi Murašova.

Rusija nije odmah priznala da je otela direktora elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja ima svoje osoblje u elektrani Zaporižje, nije odmah potvrdila tvrdnju Energoatoma da je Murašov otet.

Ukrajinski tehničari nastavili su da upravljaju elektranom i nakon što su je ruske trupe zauzele.

Posljednji reaktor u elektrani zatvoren je u septembru zbog stalnog granatiranja blizu tog pogona.

Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG