Dostupni linkovi

Borbe bjesne u Donjecku dok Rusija jača snage u Hersonskoj oblasti, kaže Ukrajina


Ukrajinski vojnici 4. augusta ispalili su višecIJevni raketni sistem BM27 Uragan na ruske položaje u oblasti Harkiv.

Žestoke borbe su u toku u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka dok su separatisti koje podržava Moskva pokušavali da potisnu kijevske snage iz gradova Bahmut i Avdijevka. Ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da bi Rusija mogla pokrenuti novu ofanzivu na jugu.

Ruske snage granatirale su ukrajinski grad u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, rekao je regionalni guverner 4. avgusta, dok su drugi po veličini ukrajinski grad, Harkov, granatirali Rusi, saopštio je ured ukrajinskog predsjednika.

Pogođeno je nekoliko industrijskih lokacija u gradu, a u obližnjem gradu Čuhuiv raketa je pogodila petospratnu stambenu zgradu.

Ukrajinske snage uspješno su odbile ruske napade sjeveroistočno i istočno od gradova Soledara i Bakhmuta u oblasti Donjecka, dok su borbe bile u toku južno od Bakhmuta, rekao je 4. avgusta brigadni general Olexiy Hromov, zamjenik načelnika ukrajinskog Generalštaba.

Međutim, Hromov je potvrdio da su ukrajinske trupe bile prisiljene da se povuku iz sela Semyhirya i svojih položaja jugoistočno od Avdijevke.

Hromov je na konferenciji za novinare rekao da su ukrajinske snage ponovo zauzele dva sela oko istočnog grada Slovjanska, ali da su vraćene u obližnji grad nakon što su bile prisiljene da napuste rudnik uglja koji se smatra ključnim odbrambenim položajem.

On je rekao da bi Moskva mogla pokrenuti ofanzivu u južnoj ukrajinskoj regiji Herson kako bi pokušala da povrati zamah u ratu i da je tamo jačala snage.

Lideri separatista u regionu Donjecka, koje podržava Rusija, rekli su da je u ukrajinskom granatiranju u gradu Donjecku poginulo najmanje pet ljudi, a šest ih je ranjeno.

Dok je sam grad od 2014. godine pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, ukrajinska vojska nastavlja da drži velika područja okolnog regiona Donjecka, iako ruske snage kažu da sada ostvaruju značajne teritorijalne dobitke.

Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner Donjecka, rekao je na Telegramu da su tri civila ubijena u ruskom granatiranju u Bakhmutu, Maryinki i Ševčenku, a pet ih je ranjeno u posljednja 24 sata.

Osam ljudi je ubijeno, a četiri ranjeno u ruskom artiljerijskom granatiranju u gradu Toretsk u Donjecku, rekao je Kirilenko.

Granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporožja već je izazvalo zabrinutost UN-ovog nuklearnog nadzornika.

Rafael Grossi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je 3. augusta da je u elektrani "povrijeđen svaki princip nuklearne sigurnosti". "Ono što je u pitanju je izuzetno ozbiljno i izuzetno ozbiljno i opasno", rekao je Grossi.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u svom dnevnom obavještajnom biltenu 5. augusta da su namjere Rusije prema nuklearnoj elektrani i dalje nejasne.

Međutim, navodi se u biltenu, radnje koje su Rusi preduzeli u postrojenju "vjerovatno su narušile sigurnost i sigurnost normalnog rada elektrane".

Regionalni guverner u Dnjepropetrovsku rekao je da je Rusija ispalila 60 raketa na Nikopolj, grad preko rijeke Dnjepar iz elektrane, koji je pod ruskim nadzorom otkako su ga moskovske trupe zauzele početkom rata.

U gradu sa 107.000 stanovnika oštećeno je oko 50 stambenih zgrada, a stanovnici su ostali bez struje, rekao je Valentin Rezničenko na Telegramu.

"Napeta noć uzbuna i granatiranja. Dva okruga regiona Nikopolj i Krivoriški našla su se pod neprijateljskim napadom", rekao je on. Povređenih nije bilo, ali je više od 3.000 Nikopoljana ostalo bez struje.

Vojni stručnjaci citirani u izvještajima američkih medija kažu da vjeruju da Rusija namjerno granatira to područje, znajući da ukrajinske snage ne mogu riskirati da uzvrate vatru jer bi to moglo oštetiti reaktore ili poremetiti lokacije nuklearnog otpada.

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je Moskvu da koristi elektranu kao "nuklearni štit".

U međuvremenu, šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je 4. avgusta da članice alijanse blisko sarađuju sa odbrambenim kompanijama kako bi osigurale da Ukrajina dobije više zaliha oružja i opreme kako bi se pripremila za dugotrajan rat protiv ruskih osvajača.

Uz izvještaje Reuters-a, dpa i AP-a

XS
SM
MD
LG