Dostupni linkovi

Rusija poriče da planira formalno objaviti rat Ukrajini 9. maja


Dim se diže iznad fabrike Azovstal u lučkom gradu Mariupolju koga su bombardovale i preuzele ruske snage. Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom". Ukrajina, 2. maja 2022.

Rusija je odbacila spekulacije da će u narednim danima proglasiti sveopšti rat Ukrajini kao “gluposti".

Moskva je do sada poricala da je u ratu, a invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Ali zapadni zvaničnici spekulišu da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao iskoristiti Paradu pobjede 9. maja da najavi veće vojne akcije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je, međutim, rekao da glasine "uopšte nisu istinite".

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je prošle sedmice da bi moskovska parada – u znak sjećanja na poraz nacista i Drugi svjetski rat – mogla biti iskorištena za prikupljanje podrške za masovnu mobilizaciju trupa i ponovni prodor u Ukrajinu.

"Ne bih se iznenadio, a nemam nikakve informacije o tome, da će vjerovatno ovog maja izjaviti da smo 'sada u ratu sa svjetskim nacistima i da moramo masovno mobilizirati ruski narod'", rekao je za LBC radio.

Ruski zvaničnici invaziju nazivaju "specijalnom vojnom operacijom" za "demilitarizaciju" ili "denacifikaciju" zemlje, pozivajući se na neosnovanu tvrdnju o nacistima u ukrajinskoj vladi koju je Moskva koristila da opravda invaziju.

'U Mariupolju gore od Lenjingrada'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:37 0:00

Osim godišnje parade u Moskvi, postoje i dugogodišnji izvještaji da Kremlj planira neku vrstu dodatne parade u gradu Mariupolju na jugu Ukrajine, koji je skoro cijeli sada pod ruskom kontrolom. Ukrajinske snage ostale su u jednom dijelu grada - ogromnoj industrijskoj čeličani pod nazivom Azovstal.

U brifingu o planu vojske za 9. maj, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nije spomenuo vojnu paradu u Mariupolju.

Kazao je da će se parade održati u 28 gradova i uključivati oko 65.000 ljudi, 2.400 dijelova vojne opreme i više od 400 aviona.

Rusi obilježavaju Dan pobjede svake godine 9. maja vojnim paradama i javnim događanjima u spomen na godišnjicu poraza nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Iazvor: BBC
XS
SM
MD
LG