Dostupni linkovi

Rusija povlači trupe iz Limana, Kadirov za nuklearni odgovor


Ukrajinska vojska u oblasti Harkiva, 19. septembar 2022.
Ukrajinska vojska u oblasti Harkiva, 19. septembar 2022.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu, 1. oktobra, da povlači svoje trupe iz strateškog istočnog ukrajinskog grada Liman, što je veliki udar za ruskog predsednika Vladimira Putina dan nakon što je proglasio pripajanje Donjecka i još tri ukrajinske oblasti, prenosi ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

"Savezničke snage su povučene iz naselja... Lima na povoljnije linije zbog pretnje od opkoljavanja", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, bliski saveznik Kremlja, rekao je da bi Rusija trebalo da razmotri upotrebu nuklearnog oružja niskog intenziteta kao odgovor.

"Po mom ličnom mišljenju, trebalo bi preduzeti drastičnije mere, sve do proglašenja ratnog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe nuklearnog oružja niskog intenziteta", napisao je Kadirov na Telegramu u postu u kojem je ismevao jednog ruskog generala.

Neposredno pre najave ruskog povlačenja, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage ušle u Lajman, ključno železničko čvorište koje je poslednjih dana bilo meta protivofanzive Kijeva.

"Ukrajinske vazdušno-jurišne snage ulaze u Liman, region Donjecka", navelo je ministarstvo na Tviteru 1. oktobra.

Na snimku je prikazano kako dvojica vojnika podižu ukrajinsku zastavu blizu znaka sa imenom grada.

"Razvijamo našu državnu zastavu i postavljamo je na našoj zemlji. Liman će biti Ukrajina", rekao je jedan od vojnika na snimku.

Serhij Čerevatij, portparol ukrajinske istočne grupe snaga prethodno je rekao "već smo u Limanu, ali se još vode borbe".

"Naselja Jampil, Novoselivka, Šandriholove, Drobiševe i Stavkij su oslobođena i tamo se poduzimaju stabilizacijske mjere," rekao je Čerevatij.

Liman, željezničko čvorište ukrajinske regije Donjeck
Liman, željezničko čvorište ukrajinske regije Donjeck

Čerevatij je procijenio da je broj opkoljenih ruskih vojnika oko 5.000, dodajući da se ruske snage i dalje pokušavaju probiti iz obruča.

Žestoke borbe oko Limana, željezničkog čvorišta regije Donjeck, prijete Rusiji i mogu nanijeti značajan vojni neuspjeh u jednoj od regija koje je Moskva nezakonito proglasila svojim teritorijem.

Moskva je koristila Liman kao logističko središte za operacije u sjevernom dijelu regije Donjeck. Njegov pad predstavljao bi veliki neuspjeh za ruske snage otkako je ukrajinska protuofenziva prošlog mjeseca poslala ruske trupe u regiju Harkiv.

Glasnogovornik Serhij Čerevatij je istakao da bi oslobađanje Limana omogućilo ukrajinskim snagama da se probiju u regiju Luhansk "prema Kremini i Sjeverodonjecku".

Takav bi potez nanio dodatni udarac Kremlju koji je početkom srpnja proglasio potpuno okupiranu regiju Lugansk.

"Psihološki - to je vrlo važno", rekao je Čerevatij.

Penzionisani američki general Ben Hodžis (Hodges), bivši komandant američke vojske u Evropi, rekao je da bi ruski poraz u Limanu nakon Putinove deklaracije o aneksiji ukrajinskih teritorija bio velika politička i vojna sramota za ruskog lidera.

"Ovo pokazuje da je njegova namera nelegitimna i da se ne može ostvariti", rekao je on.

Ostaje da se vidi kako će ukrajinski komandanti iskoristiti povlačenje ruskih snaga, istakao je Hodžis, dodajući da će to verovatno dodatno narušiti moral ruskih trupa koje drže druge ukrajinske teritorije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 30. septembra nezakonito proglasio djelomično okupirane ukrajinske regije Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja ruskim teritorijem, potez koji je Zapad uvelike osudio.

Četiri regije zajedno s Krimom, koji je Moskva prisvojila 2014., čine oko 20 posto Ukrajine, uključujući neke od njezinih najindustrijaliziranijih teritorija.

Kijev je rekao da neće pregovarati s Moskvom sve dok je Putin na vlasti.

Putin formalizuje aneksiju, Zelenski aplicira za NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG