Dostupni linkovi

Zelenski izjavio da je vojska Ukrajine oslobodila više od 30 naselja oko Harkiva


Vatrogasci na terenu, nakon ruskog napada na Harkiv, 6. septembar 2022.
Vatrogasci na terenu, nakon ruskog napada na Harkiv, 6. septembar 2022.

Ukrajinske snage oslobodile su više od 30 naselja u oblasti Harkiva, tokom kontraofanzive protiv Rusije, izjavio je 9. septembra ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U video obraćanju, on je rekao i da snage uspešno nastavljaju operacije u nekoliko oblasti.

Kako javlja AFP, Rusija je istog dana saopštila da šalje pojačanje u oblast Harkiva u istočnoj Ukrajini.

Procenjuje se da obnova Ukrajine košta oko 350 milijardi evra

Obnova Ukrajine nakon razaranja zbog ruske invazije koštaće oko 349 milijardi dolara, navodi se u izveštaju objavljenom 9. septembra, javio je AFP.

Ali cifra, koja je 1,5 puta veća od ukrajinske ekonomije, smatra se minimalnom i očekuje se da će rasti u narednim mesecima kako se rat nastavlja, prema zajedničkoj proceni vlade Ukrajine, Evropske komisije i Svetska banka.

Samo fizička šteta koju je invazija nanela od kraja februara do 1. juna već je iznosila 97 milijardi dolara, navodi se u izveštaju.

"Ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da nanosi strašne žrtve, od značajnih civilnih žrtava i raseljavanja miliona ljudi, do široko rasprostranjenog uništavanja domova, preduzeća, društvenih institucija i ekonomskih aktivnosti", rekla je Ana Bjerde, regionalna potpredsednica Svetske banke i predsednik za Evropu i Centralnu Aziju.

U narednih 36 meseci, procenjuje se u izveštaju, biće potrebno 105 milijardi dolara za rešavanje hitnih potreba kao što su obnavljanje obrazovnih i zdravstvenih sistema i infrastrukture, priprema za predstojeću zimu kroz obnovu grejnih sistema u domovima, podršku poljoprivredi i popravku vitalnih transportnih ruta.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je rekonstrukcija već u toku na povraćenim teritorijama nakon ruske okupacije, ali da će za to biti potrebna pomoć međunarodnih partnera.

Samo za prvu fazu, brzi oporavak, potrebno je 17 milijardi dolara, od čega je Ukrajini potrebno 3,4 milijarde već ove godine, naveo je on u saopštenju.

Saveznici su požurili da upumpaju pomoć u ratom razorenu zemlju, a G7 i Evropska unija daju 39 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG