Dostupni linkovi

Ponovo uključeno napajanje velike ukrajinske nuklearke u Zaporižju


Ruski vojnik ispred nuklearke Zaporižja
Ruski vojnik ispred nuklearke Zaporižja

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) objavila je da je ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ponovno počela dobivati struju iz nacionalne mreže.

Članovi tima koji su bili na lokaciji u subotu, 17. septembra, su doznali da je jedan od četiri glavna vanjska dalekovoda oštećena granatiranjem popravljen. Time je omogućeno da se struja prima direktno iz nacionalne mreže, objavila je IAEA u subotu na Twitteru.

Granatiranjem na tom području oštećeni su dalekovodi povezani s elektranom. Svih šest njegovih reaktora je u stanju hladnog gašenja, ali postrojenje treba vanjsko napajanje za hlađenje reaktora i otklanjanje rizika od taljenja.

IAEA kaže da se situacija u elektrani, koju drže ruske snage, poboljšala, ali je i dalje neizvjesna.

Tim nuklearnih stručnjaka iz ove UN agencije otputovao je početkom mjeseca u Zaporižju, najveću evropsku nuklearnu elektranu, nakon sve češćih poziva Ukrajine i međunarodne zajednice za sigurnosnu inspekciju nakon izvještaja o granatiranju.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje ovog objekta u jugoistočnoj Ukrajini, podsjeća BBC.

Nakon prve inspekcije IAEA-e je najavila da će zadržati stalnu prisutnost kako bi pratila situaciju.

Istovremeno, istočnije u Ukrajini, otkriće masovnih grobnica u Izjumu navelo je predsjedništvo Evropske unije da pozove na pokretanje međunarodnog suda za ratne zločine.

Stotine tijela otkriveno je zakopano u šumi na rubu grada, koji je nedavno došao pod kontrolu Ukrajine nakon što su se ruske snage povukle.

XS
SM
MD
LG