Dostupni linkovi

Zelenski pozvao međunarodnu zajednicu da osudi Rusiju nakon otkrića masovne grobnice


Masovna grobnica u blizini Izjuma 15. septembar 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da osudi rusku "terorističku državu" nakon što su otkrivene masovne grobnice i dokazi o mučenju u gradu Izjumu nekoliko dana nakon što su grad preuzeli od ruskih snaga tokom uspješne ofanzive Ukrajine u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

U svom obraćanju Zelenski je rekao da Rusiju treba kazniti strožim sankcijama.

"Već postoje jasni dokazi mučenja, ponižavajućeg postupanja prema ljudima. Štoviše, postoje dokazi da su ruski vojnici, čiji su položaji bili nedaleko od ovog mjesta, pucali na pokopane samo iz zabave", rekao je.

Uporedio je ovosedmična otkrića u Izjumu sa masakrom koji se ranije na proljeće desio u Buči i ponovio svoj poziv na uspostavu međunarodnog suda koji će Rusiju smatrati odgovornom za njezine zločine u Ukrajini.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je najmanje 440 tijela pronađeno na lokaciji u Izjumu.

Ured UN-a za ljudska prava rekao je da planira poslati istražitelje u ovaj grad.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby opisao je izvještaje kao "odvratne", ali je rekao da su "u skladu sa tipom izopačenosti i brutalnosti s kojom ruske snage vode ovaj rat".

Vezane ruke na tijelima u masovnoj grobnici u Izjumu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Češka Republika, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, pozvala je na osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine nakon što su pronađene nove masovne grobnice.

"Rusija je iza sebe ostavila masovne grobnice stotina strijeljanih i mučenih ljudi na području Izjuma. U 21. stoljeću takvi napadi na civilno stanovništvo su nezamislivi i gnusni", rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky na Twitteru.

"Ne smijemo to zanemariti. Zalažemo se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca", dodao je.

Moskva nije komentarisala masovnu grobnicu u Izjumu, gradu koji je bio rusko uporište prije nego što je ukrajinska protuofanziva natjerala ruske snage u bijeg.

General američke vojske Mark Milley, predsjednik Združenog stožera, rekao je da ratni zločini u Ukrajini ne mogu biti skriveni.

"Što se tiče ukupnih razmjera [potencijalnih ratnih zločina], ne znam. Ali rekao bih vam da će svijet to otkriti. Ratni zločini se ne mogu sakriti, posebno stvari poput masovnih grobnica", rekao je Milley novinarima.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG