Dostupni linkovi

Porošenko optužen za veleizdaju, saradnju sa proruskim separatistima


Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko

Ukrajinske vlasti pokrenule su istragu protiv Petra Porošenka za veleizdaju, optužujući bivšeg predsednika za veze sa finansiranjem proruskih separatista koji se bore protiv vladinih snaga na istoku zemlje, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Državni istražni biro saopštio je 20. decembra da sumnjiči Porošenka da je „počinio izdaju“ i podržavao aktivnosti „terorističkih organizacija“, misleći na separatiste koji kontrolišu delove istočnih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska.

Tokom svog predsedničkog mandata, Porošenko je pomogao separatistima da prodaju ugalj Kijevu u vrednosti od oko 1,5 milijardi grivna (54 miliona dolara) 2014-2015, navodi se u saopštenju.

Ovom 56-godišnjem političaru, koji je sada poslanik, preti kazna do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Bivši predsednik nije odmah komentarisao tu najavu, ali Oleksander Turčinov, visoki član njegove partije Evropska solidarnost, rekao je da je optužba „izmišljena“ po nalogu predsednika Volodimira Zelenskog, te da nema nameru “da beži” od zakona.

Porošenkova stranka saopštila je da je u inostranstvo na “planiranom putu”.

Optužbe protiv Porošenka povezane su sa sličnim optužbama protiv proruskog poslanika Viktora Medvedčuka, koji je u kućnom pritvoru od maja.

Medvedčukova politička partija, druga po veličini u parlamentu, poriče da je učinio išta nezakonito.

Ukrajina se suočava sa akutnom nestašicom goriva nakon što su separatisti zauzeli teritoriju na kojoj su se nalazili rudnici uglja.

Tužioci su optužili Medvedčuka da je u dosluhu sa državnim zvaničnicima blokira kupovinu uglja sa međunarodnog tržišta.

Iako je Porošenko tokom svog predsedničkog mandata približio Ukrajinu Zapadu, njegovi kritičari ga optužuju da nije uspeo da se izbori sa korupcijom i siromaštvom.

Porošenko je 2019. izgubio izbore od Zelenskog, koji je vodio kampanju na platformi borbe protiv korupcije.

Osim politike, Porošenko se bavi biznisom i jedan je od najbogatijih ukrajinskih oligarha sa milijardu dolara bogatstva 2012. godine.

Zovu ga još i “kralj čokolade” zbog poslova u konditorskoj industriji.

XS
SM
MD
LG