Dostupni linkovi

Kućni pritvor ukrajinskom oligarhu rizikuje dalje zatezanje u odnosima s Rusijom


Viktor Medvedčuk na sudu u Kijevu, 13. maj 2021.
Viktor Medvedčuk na sudu u Kijevu, 13. maj 2021.

Kućni pritvor ukrajinskom političaru oligarhu naklonjenom Kremlju koji je osumnjičen za izdaju mogao bi da poveća već visoke tenzije između Rusije i Ukrajine, dok analitičari ocenjuju da su mere pokrenute protiv tajkuna ranije ove godine možda bile jedan od razloga za rusko zveckanje oružjem i nagomilavanje trupa blizu ukrajinske granice, pišu svetski mediji.

Pod sumnjom za 'veleizdaju'

Sud u Kijevu prošle nedelje je stavio u kućni pritvor Viktoru Medvedčuka, koji je osumnjičen za izdaju, posle čega je poslanik naklonjen Kremlju poručio da će ostati politički aktivan, prenosi agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Tajkun, koji ruskog predsednika Vladimira Putina smatra svojim ličnim prijateljem, kao ukazuje AFP, izuzetno je kontroverzna ličnost u Ukrajini zbog njegovih veza sa Moskvom, koja podržava separatiste na istoku Ukrajine u višegodišnjem sukobu s Kijevom.

Medvedčuk, koji je takođe rekao da je Putin kum njegovoj najmlađoj ćerki Darji, jedan je od najbogatijih ljudi u Ukrajini. Forbs (Forbes) procenjuje njegovo bogatstvo na 620 miliona dolara.

Ukrajinski tužioci ove nedelje rekli su da su Medvedčuk i drugi poslanik Moskvi naklonjene stranke Opoziciona platforma za život Taras Kozak "osumnjičeni za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na ukrajinskom Krimu" koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Sud u Kijevu u četvrtak, 13. maja, odbacio je zahtev tužilaca za istražni pritvor Medvedčuku i umesto toga odredio kućni pritvor do 9. jula.

Medvedčuk, kome preti do 15 godina zatvora ako bude osuđen, rekao je posle odluke suda: "Nastavićemo da se borimo".

Tenzije s Rusijom

Kućni pritvor istaknutom političaru, koji promoviše bliže veze s Moskvom i koji se smatra najistaknutijim ruskim političkim saveznikom u Kijevu, mogao bi da pojača tenzije s Rusijom, ocenjuje Rojters (Reuters).

Medvedčuk kaže da su optužbe za izdaju i pokušaj pljačke nacionalnog bogatstva na Krimu, izmišljene da bi se ućutkale njegove kritike politike ukrajinske vlade.

Tajkun koji kaže da Putina poznaje decenijama, nastavio je da održava sastanke s ruskim liderom i posle 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim i podržala separatističke snage u sukobu na istoku Ukrajine u kojem, prema navodima Kijeva, ubijeno 14.000 ljudi.

Odnosi između Moskve i Kijeva sve su napetiji poslednjih meseci, ističe Rojters. Rusija je nagomilala trupe u blizini granice s Ukrajinom, dok dve zemlje razmenjuju optužbe za propast prekida vatre na istoku Ukrajine.

Šta kažu predsednici?

Dan pošto je Medvedčuku određen kućni pritvor, ruski predsednik oštro je kritikovao ukrajinske vlasti zbog, kako je rekao, suzbijanja ukrajinske opozicije naklonjene Moskvi usred tinjajućih tenzija dve susedne zemlje, prenosi Asošiejtid pres (Associated Press).

Ne spominjući Medvedčuka po imenu, Putin je rekao da su "selektivne, politički motivisane odluke (ukrajinskih vlasti) usmerene na čišćenje političkog polja od snaga koje se zalažu za mirno rešenje sukoba na jugoistoku Ukrajine i dobrosusedske odnose s Rusijom".

Optužbe za izdaju poslednji su deo široke kampanje protiv Medvedčuka koju su ukrajinske vlasti pokrenule u februaru, kada je njegova finansijska imovina bila zamrznuta na tri godine, ukazuje AP. U februaru su vlasti takođe ugasile tri proruska televizijska kanala, 112, Zik i Njuzuan (NewsOne) koje je kontrolisao Medvedčuk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u članku objavljenom u petak, 14. maja, branio je poteze protiv Medvedčuka kao legitiman napor da se spreči da ošteti zemlju i naruši njenu bezbednost.

Potkopavanje reformi

Zelenski, koji je izbegavao poteze koji bi uznemirili Kremlj, rizikuje Putinov gnev napadom na ukrajinskog oligarha koji je ranije bio kanal za komunikaciju s ruskim liderstvom, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Prozapadno ukrajinsko rukovodstvo Medvedčuka smatra glasom Kremlja koji je iznosio stavove na televizijskim kanalima u vlasništvu njegovog saradnika i preko liderstva strankom Opoziciona platforma – Za život, najveće ukrajinske opozicione partije koja se protiv ulasku u NATO i Evropsku uniju.

Dok Medvedčuk tvrdi da su optužbe protiv njega "politički motivisane", ukrajinska vlada i nezavisni stručnjaci ukazuju na dokaze da je Kremlj praktično finansirao ugašene stanice i političke aktivnosti Medvedčuka i njegovih saradnika dajući im unosne energetske poslove u Rusiji. Britanski list ukazuje da je oligarh takođe koristio politički položaj da potkopa reformske napore Zelenskog koji pokušava promeni korumpirani pravosudni sistem u kome su mnoge sudije imenovane pod bivšim proruskim predsednikom Viktorom Janukovičem.

U pokušaju da unesu razdor između Kijeva i zapadnih zemalja, kao i da ometu paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda u vrednosti od pet milijardi dolara, poslanici bliski Medvedčuku su prošle godine uspešno podneli žalbu nereformisanom Ustavnom sudu da neutrališu nove antikorupcijske institucije. U strahu da bi sud mogao da spreči reforme neophodne za nastavak podrške Zapada, Zelenski je suspendovao predsednika Ustavnog suda dok vlasti vode istragu protiv njega.

Mere uvedene u februaru protiv Medvedčuka sa zamrzavanjem njegove imovine i gašenjem televizijskih kanala pod njegovom kontrolom zbog navodnog širenja dezinformacija, bile su izraz frustracije Zelenskog zastalim mirovnim procesom na istoku Ukrajine, piše Fajnenšl tajms, ukazujući na navode analitičara da su te mere možda bile i faktor iza ruskog zveckanja oružjem i nagomilavanja trupa blizu ukrajinske granice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG