Dostupni linkovi

Ukrajina traži brže isporuke sistema 'Patriot' od SAD


Američki protivvazdušni sistem "Patriot"
Američki protivvazdušni sistem "Patriot"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je u ponedeljak, 15. aprila, ponovo pozvao zapadne saveznike Kijeva da "hitno" isporuče preko potrebne dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, naoružanja i municije, dok ruska artiljerija i projektili nastavljaju da izazivaju pustoš među civilima i uništavaju kritičnu infrastrukturu.

Četiri osobe su poginule u Siversku u istočnom regionu Donjecka, izjavio je 14. aprila šef regionalne administracije Vadim Filaškin.

"Četiri muškarca starosti između 36 i 86 godina poginula su od posledica granatiranja", rekao je Filaškin.

"Rusi pokušavaju da ubiju što više naših ljudi, a jedini način da se zaštite je da se evakuišu u bezbednije regione Ukrajine", dodao je.


Kuleba je, u video-obraćanju na Drugoj crnomorskoj bezbednosnoj konferenciji koju su zajedno organizovali Ukrajina i Bugarska u Sofiji, rekao da je protivvazdušna odbrana Ukrajine preko potrebna i za zaštitu njenih suseda i pozvao na brže snabdevanje njenih snaga odbrambenim sistemima kao što su kao Patriot proizveden u SAD.

"Ukrajinska protivvazdušna odbrana sada štiti ne samo ukrajinsko nebo od ruskog vazdušnog terora, ona takođe štiti susedne Moldaviju, Rumuniju i Poljsku od neposredne pretnje ulaska projektila i dronova u njihov vazdušni prostor", rekao je Kuleba.

"Hitno nam je potreban dodatni Patriot i drugi savremeni PVO sistemi, oružje i municija", naveo je šef ukrajinske diplomatije.

"Koristim ovu priliku da još jednom pozovem sve naše partnere da preduzmu vanredne i hrabre korake", dodao je Kuleba.

On je rekao 14. aprila ukrajinskoj televiziji da su u toku pregovori za isporuku još Patriota, ali je izrazio razočarenje što je proces previše spor.

"Uz svo moje dužno poštovanje i zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama, da li verujete da američka vojska nema ni jednu rezervnu bateriju Patriot koju može da prebaci u Ukrajinu?" upitao je Kuleba.

U međuvremenu, 15. aprila je zaustavljen saobraćaj na mostu koji povezuje Krim koji je okupirala Moskva sa Rusijom, a šef Sevastopolja, imenovan od Rusije, Mihail Razvožajev, objavio je uzbunu za vazdušni napad u gradu.

U izveštajima društvenih medija navodi se da su se u toj oblasti mogle čuti eksplozije izazvane radom ruskih sistema protivvazdušne odbrane, ali informacija nije mogla da se nezavisno proverena.

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku
XS
SM
MD
LG