Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da se situacija na istoku 'značajno pogoršala'


General-pukovnik Oleksandr Surski, 12. januara, 2024.
General-pukovnik Oleksandr Surski, 12. januara, 2024.

Ruski napadi su se intenzivirali u istočnoj Ukrajini, a uvjeti za kijevske snage su se "značajno pogoršali" jer suho i toplije vrijeme omogućuje lakše kretanje ruskih tenkova i trupa, izjavio je 13. aprila glavni ukrajinski zapovjednik Oleksandr Syrskiy.

"Situacija na istočnoj fronti značajno se pogoršala posljednjih dana. Neprijatelj napada naše položaje u smjeru Lymana i Bakhmuta, jurišnim grupama uz podršku oklopnih vozila", naveo je na Telegramu.

Syrskiy, koji je preuzeo dužnost vrhovnog komandanta u februaru nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio Valerija Zalužnija, rekao je da Rusi također imaju superiorno oružje.

On je govorio o "značajnom intenziviranju neprijateljske ofanzive nakon predsjedničkih izbora u Rusiji" sredinom marta i dodao da se donose odluke "da se najproblematičnija odbrambena područja ojačaju elektronskim ratovanjem i protuzračnom odbranom".

Ukrajinske vlasti sve više signaliziraju zabrinutost zbog sve manje zaliha granata i raketa za protuzračnu odbranu.

Visoki američki general, Christopher Cavoli, prije nekoliko je dana upozorio da Ukrajina neće moći sama da se nosi s ratom protiv Rusije, jer je paket američke pomoći vrijedan 60 milijardi dolara i dalje blokiran u Zastupničkom domu Sjedinjenih Država.

Čak je i ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski upozorio da vojna pozicija Ukrajine slabi zbog nedostatka municije i oružja, posebno za protuzračnu odbranu, zbog blokiranja američke pomoći.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naziva rat "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju Ukrajine.

Zapad je odgovorio Rusiji oštrim sankcijama po ekonomiji ove zemlje.

Kao rezultat rata, hiljade ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni iz svojih domova.

XS
SM
MD
LG