Dostupni linkovi

Dijelovi oborenog ruskog drona usmrtili jednu osobu u regionu Odesa


Vatrogasci gase vatru nakon udara ruskog drona u Odeskoj oblasti 17. decembra 2023.
Vatrogasci gase vatru nakon udara ruskog drona u Odeskoj oblasti 17. decembra 2023.

Ukrajina je lansirala desetine dronova na ciljeve na jugu i zapadu Rusije, dok je Moskva gađala lokacije unutar Ukrajine s najmanje jednom balističkom i jednom krstarećom raketom, zajedno sa dronovima.

Najmanje jedna osoba je ubijena u ukrajinskom primorskom regionu Odesa tokom noći 17. decembra, rekao je regionalni guverner, kada su krhotine oborenog ruskog drona udarile u stambenu zgradu.

Sve u svemu, ukrajinske zračne snage su saopštile da je Rusija ispalila najmanje jednu balističku raketu Iskander i jednu krstareću raketu zajedno s 20 dronova kamikaza. Raketa Iskander "nije stigla do cilja", navela je vojska u objavi na Telegramu, ali nije dala više detalja.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je na Telegramu da je oborilo 33 ukrajinske bespilotne letjelice iznad regiona Lipetsk, Volgograd i Rostov.

S početkom zime u Ukrajini, Rusija je pojačala svoju vazdušnu kampanju, koristeći rakete i bespilotne letelice za napad na civilnu infrastrukturu i terorisanje ukrajinskog stanovništva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 16. decembra obećao da će ojačati protuzračnu odbranu zemlje i obećao da će nastaviti svoju međunarodnu diplomatsku ofanzivu kako bi zadržao priliv pomoći.

"Spremamo se za dalje jačanje protivvazdušne odbrane", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Tema protivvazdušne odbrane se javlja na skoro svakom sastanku u razgovorima sa svjetskim liderima. Biće više sistema, više zaštite za nebo", dodao je.

Zelenski je također obećao da će nastaviti svoj globalni diplomatski pritisak za pomoć i podršku kako se bliži sezona praznika.

"Božić se bliži", rekao je. "Iako se politička aktivnost može opustiti u mnogim zemljama, mi nastavljamo rigorozno da radimo sa svim partnerima koji sada mogu pomoći i pružiti podršku u budućnosti.”

Komentari Zelenskog uslijedili su nakon burnog međunarodnog putovanja s mješovitim rezultatima – uključujući zaustavljanja u Argentini, Sjedinjenim Državama, Norveškoj i američkom vojnom štabu u Njemačkoj – dok on nastoji održati isporuke oružja i druge pomoći.

Na dvodnevnom samitu ranije ove sedmice, čelnici Evropske unije zaobišli su mađarsku opoziciju i odobrili početak pregovora o prijemu Ukrajine u blok. Međutim, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će blokirati veliki finansijski paket za Kijev.

Lideri EU rekli su da bi se mogli obratiti alternativnom planu krajem januara ili početkom februara, koji bi se navodno sastojao od kredita Kijevu, a ne direktnih grantova.

Američki predsjednik Joe Biden se u međuvremenu bori da postigne dogovor s republikancima u Kongresu o usvajanju zaustavljenog zakona za podršku Ukrajini.

Republikanski zastupnici blokirali su plan Bijele kuće za finansiranje odbrane Ukrajine i Izraela u iznosu od 110 milijardi dolara, insistirajući na tome da pomoć bude spojena s velikom revizijom američke granične sigurnosti i imigracione politike.

Ruske snage gotovo svakodnevno izvode napade dronovima na ukrajinska mjesta i gradove. Ukrajina je provela sopstvenu, daleko manju vazdušnu kampanju na odabrane ruske ciljeve, oslanjajući se isključivo na svoju flotu dronova.

Na bojnom polju, ukrajinski generalštab je saopštio da se nastavljaju višemjesečni napori Rusije da opkoli istočni grad Avdijevku, u regionu Donjecka.

Ruske snage su sporo napredovale u zauzimanju uglavnom uništenog industrijskog grada. Ukrajinska vojska saopštila je da ukrajinske trupe "stoje na svom terenu" suočene sa najmanje 17 napada ruskih snaga tokom prethodnog dana.

Ukrajinska vojska je takođe saopštila da su trupe nastavile da drže položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar u oblasti Herson. Taj napor, koji uključuje opasne prelaze rijeka, rezultirao je malim, slabim mostobranom koji se uglavnom nalazi oko grada Krinkija. Ukrajinske trupe, međutim, nisu se uspjele probiti i potisnuti južnije do obale Azovskog mora.

Prelaz preko rijeke dio je veće ukrajinske kontraofanzive, pokrenute u junu, koja je posustala, uz malo osvojenih novih teritorija i značajne gubitke u ljudstvu i opremi. Rusija je napredovala na nekoliko lokacija, uključujući Avdijevku i Kupjansk, sjevernije.

Zelenski je signalizirao da bi ukrajinske trupe mogle rekalibrirati svoju strategiju, ukopavajući se novom odbranom duž linije fronta.

XS
SM
MD
LG