Dostupni linkovi

Vazdušni napadi i dalje traju, uključujući i Kijev


Ukrajinski vojnici plaču kraj kovčega jednog druga tokom njegove sahrane na Trgu nezavisnosti u Kijevu 15. decembra 2023.
Ukrajinski vojnici plaču kraj kovčega jednog druga tokom njegove sahrane na Trgu nezavisnosti u Kijevu 15. decembra 2023.

Rusija i Ukrajina tvrde da su 15. i 16. decembra oborile na desetine dronova iznad ukrajinske teritorije na Krimu koji je okupirala Rusija i drugim dijelovima južne i istočne Ukrajine, ali i u Kijevu.

Ukrajina kaže da su ruski napadi bili usmjereni na mnoge civilne mete.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina odlučna mobilizirati podršku i "raditi s partnerima na očuvanju jedinstva u odbrani Ukrajine".

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko savjetovao je stanovnike da ostanu u skloništima jer je protivvazdušna odbrana oko glavnog grada pucala na više dolazećih bespilotnih letjelica kasno 15. decembra.

Šef kijevske vojne administracije Serhiy Popko kasnije je rekao da u gradu nema žrtava i da je ograničena šteta.

Napadi dronova u ruskim pograničnim regijama postali su češći, a na meti su i Moskva i njena prigradska naselja.

Ruske snage gotovo svakodnevno izvode napade dronovima na ukrajinska mjesta i gradove. Ove sedmice pokrenuti su masovni napadi dronovima na južnu Ukrajinu, a na Kijev su ispaljene balističke rakete i ranile desetine ljudi.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 15. decembra da su njegove snage oborile 26 ukrajinskih dronova za napad iznad Krima.

Eksplozije protivvazdušne odbrane odjeknule su u krimskom lučkom gradu Sevastopolju, rekao je guverner kojeg je imenovala Moskva Mihail Razvožajev.

Ukrajinski generalštab saopštio je da je tokom noći uništio 31 od 32 ruska jurišna drona.

Najintenzivnije borbe se i dalje vode u većem dijelu istočne i jugoistočne Ukrajine.

Generalštab je saopštio da se nastavljaju višemjesečni napori Rusije da opkoli grad Avdijevku u Donjecku na istoku, ali je rekao da ukrajinske trupe "stoje na svom terenu".

Također se navodi da ukrajinske snage još uvijek drže položaje na lijevoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson.

RSE ne može nezavisno potvrditi izjave bilo koje strane u oblastima najtežih borbi.

U jednom od svojih redovnih ratnih video obraćanja, Zelenski je rekao Ukrajincima da su napori planirani za januar, nagovještavajući želju Kijeva da vidi napredak u zaustavljenim inicijativama SAD-a i EU za obezbjeđivanje desetina milijardi dolara dodatnog ratnog finansiranja i pomoći.

"Naredne nedelje će takođe biti aktivne u našoj spoljnoj politici", rekao je Zelenski, "i već smo počeli da planiramo aktivnosti za januar".

"Daćemo sve od sebe da osiguramo da Ukrajina bude jaka i da sljedeće godine svi možemo biti sigurni -- sigurni u podršku odbrane, makrofinansijsku podršku i političku podršku", rekao je on.

Lideri Evropske unije su se na samitu 14. i 15. decembra složili da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom, iako ona nastavlja da se bori protiv ruske invazije, ali nisu mogli da se dogovore oko paketa finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra zbog protivljenja Mađarske.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je ove sedmice godišnji televizijski nastup kako bi ponovio svoju privrženost riječima o "specijalnoj vojnoj operaciji" Kremlja u Ukrajini, dok je potvrdio pokušaj da sebi učvrsti peti mandat na predsjedničkim izborima zakazanim za mart.

Prema izvještajima dpa i Reutersa

XS
SM
MD
LG